Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Waar vind ik EPC-label? En wat als huur al geïndexeerd is? Minister beantwoordt vragen over bevriezing huurprijzen van niet-energiezuinige woningen

Archieffoto

Archieffoto

Sinds dit weekend mogen de huurprijzen van woningen die niet voldoende energiezuinig zijn niet meer of slechts gedeeltelijk geïndexeerd worden. Dat heeft het Vlaams Parlement zaterdag in spoedprocedure beslist. Omdat de beslissing ook onmiddellijk van kracht werd, beantwoordt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1 de meest prangende vragen over het decreet.

Het Vlaams Parlement heeft zaterdag het licht op groen gezet voor de onmiddellijke bevriezing van de huurprijzen van woningen die onvoldoende energiezuinig zijn. Het spoeddecreet van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD werd onmiddellijk van kracht om te vermijden dat verhuurders nog snel hun huurprijs zouden indexeren.

Concreet is beslist om de huurprijs tijdelijk geheel of gedeeltelijk te bevriezen bij huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn. De prijzen van huurwoningen met een niet-energiezuinig EPC-label van E en F mogen een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label D mogen verhuurders nog de helft van de gezondheidsindex doorrekenen. Voor labels A, B en C geldt geen beperking.

De redactie van "De ochtend" op Radio 1 ontving heel wat vragen over de beslissing en legde de meest prangende voor aan Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele (N-VA):

"Huurders kunnen het EPC opvragen bij de verhuurder. Sinds 2009 is die verplicht om niet alleen zo'n certificaat te hebben als de woning wordt verhuurd, maar ook om de score bekend te maken in de advertentie wanneer de woning te huur wordt aangeboden."

"Ondanks de verplichting weten we dat ongeveer een op de vijf woningen in Vlaanderen op dit moment geen EPC heeft. De verhuurders van die woningen mogen de huur niet indexeren. De verhuurder kan wel nog een EPC laten opmaken en als de woning in categorie A, B of C valt kan er alsnog een volledige indexatie doorgevoerd worden voor dit jaar."

"Neen, de regel gaat in op 1 oktober 2022 en duurt tot 30 september 2023. Dat betekent dat elk huurcontract minstens een keer onder de regeling zal vallen. Als de indexering voor 1 oktober is doorgevoerd, kan die niet teruggedraaid worden. Bij de volgende indexatie valt de woning wel onder de regeling en als de woning dan niet in orde is, kan de verhuurder ook de huur niet indexeren."

"In het beste geval ga je dan in dialoog met de verhuurder om een oplossing te zoeken. Het spreekt voor zich dat de verhuurder zich aan de regels moet houden. Doet die dat toch niet, dan kan je beroep doen op de huurdersbonden. Zij zorgen voor ondersteuning en advies in dergelijke situaties. In uiterste nood kan men naar de vrederechter stappen."

“Een EPC wordt opgemaakt door mensen die daarvoor een erkenning hebben en we gaan ervan uit dat die mensen zich ook aan de regels houden. Indien je het gevoel hebt dat er toch iets niet klopt, dan kan je het altijd nog eens laten herbekijken door iemand anders die ook zo’n erkenning heeft. Het EPC zal in de toekomst steeds belangrijker worden en we zullen ook kijken hoe het nog beter kan, maar op dit moment is het al een zeer performant systeem.”

“Als je woning een E- of F-score heeft, dan scheelt er wel degelijk ook iets met de isolatie. Dan hangt het niet enkel af van de verwarming. We hebben een systeem uitgewerkt waarbij enkel de slechtst geïsoleerde woningen getroffen worden door de niet-indexatie. Heeft je woning een D-score dan kan je de indexatie met de helft doorvoeren en kan je met enkele kleine ingrepen normaal nog opschuiven naar een A,B of C-score.”

“Daar geldt de regel niet. Ik kan deze regeling als minister van Wonen enkel invoeren op de private huurmarkt. Bij studentenkamers is er overigens vaak geen sprake van een indexatie, omdat het meestal gaat om contracten van minder dan een jaar. Handelspanden vallen dan weer onder de bevoegdheid van de minister van Economie.”

Beluister hier het volledige gesprek met Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1:

Wat moet je weten over de bevriezing van huurindexering van niet-energiezuinige woningen? Minister Diependaele licht toe