Belgium

"Wit-Russen zijn wakker geworden": politie en betogers weer slaags na herverkiezing "laatste dictator van Europa"

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is het vanavond opnieuw tot een clash gekomen tussen de politie en burgers die betogen tegen de herverkiezing gisteren van president Loekasjenko, die ook wel eens "de laatste dictator van Europa" wordt genoemd. De oppositie, onder leiding van Svetlana Tichanovskaja, aanvaardt de verkiezingsuitslag niet en spreekt van fraude. Duizenden mensen zijn op straat gekomen, maar de oproerpolitie pakt de manifestanten hard aan.  

Gisteravond kwamen al vele duizenden mensen op straat in de hoofdstad van Wit-Rusland, historisch in een land dat al bijna 30 jaar met ijzeren hand wordt bestuurd door Loekasjenko. Gisteren werd hij herkozen met 80 procent van de stemmen. Ook vanavond zijn opnieuw grote groepen mensen komen betogen in Minsk, uit onvrede met de zeer twijfelachtige verkiezingsuitslag. "Vrijheid" en "Lange leve Wit-Rusland", scandeerden ze.

Volgens persagentschap Reuters heeft de politie straten afgesloten om betogers tegen te houden en probeert ook groepen manifestanten uiteen te drijven. Nog volgens Reuters deinst de politie er net als gisteren ook vanavond niet terug om manifestanten hard aan te pakken. Meer dan 30 mensen zouden intussen al zijn opgepakt.

Verschillende landen hebben hun ongerustheid al uitgedrukt in verband met de situatie in Wit-Rusland. De Verenigde Staten roepen de Wit-Russische autoriteiten op om terughoudend te zijn met het gebruik van geweld tegen manifestanten. Volgens Washington zijn de verkiezingen in Wit-Rusland niet eerlijk verlopen.

"Europa kan de harde repressie niet over zijn kant laten gaan", zegt Tony van der Togt, Ruslandkenner van het Clingendael Instituut. "Afhankelijk van hoe het nu verder gaat lopen, zal je op een gegeven moment moeten nadenken over sancties. Maar gerichte sancties, zodat de bevolking niet getroffen wordt."

"De Wit-Russen hebben geen schrik meer"

Het is niet evident om contact te maken met Wit-Rusland, omdat het internet er wordt geblokkeerd. Dat merkte ook "Terzake". Ons nieuwsprogramma kon uiteindelijk via een beveiligde privéverbinding toch Olga Tsvetkova interviewen, een onafhankelijke journaliste en waarnemer tijdens de verkiezingen in Wit-Rusland.

"We konden alleen de stembussen zien. Die konden we tellen. Dat is al een inbreuk", vertelt ze over de stembusgang van afgelopen weekend. "Onafhankelijke waarnemers niet binnenlaten, is een inbreuk. Niemand van ons mocht aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen. Ook dat is een ernstige inbreuk. En dan praat ik nog over een goed stembureau."

Bij de stembusslag kreeg president Loekasjenko tegenstand van een verenigde oppositie onder leiding van Svetlana Tichanovskaja. Die oppositie kreeg opvallend veel openlijke steun onder de bevolking. "Er is hoop op verandering. Ik denk dat we verandering mogen verwachten in de toekomst", vertelt Olga Tsvetkova.

"Het afgelopen jaar zijn de Wit-Russen meer dan ooit verenigd, door corona en de economische crisis. Volgens mij zijn de Wit-Russen wakker geworden en hebben ze geen schrik meer. Dat is een enorme stap vooruit. Maar niemand kan voorspellen of dat ook echt tot verandering zal leiden."

Bekijk de reportage in "Terzake" over de verkiezingen en de manifestaties in Wit-Rusland en het gesprek met expert Tony van der Togt:

Football news:

Van de Beek na 1:3 Met Palace: blij om zijn debuut te maken voor Manchester United, maar teleurgesteld over het resultaat
Jurgen Klopp: Transfer activity toont Chelsea ' s ambities
Zelfs Zidane luistert naar Marseille rap. De stad is doordrenkt van hip-hop, en de club promoot aspirerende rappers
Leicester leende Onder tot het einde van het seizoen
Robertson on Messi: hij zal worden beschouwd als een van de beste ooit samen met Maradona en Pele wanneer hij eindigt
Giggs over Manchester United: Palace was beter en wilde sterker winnen. Ze hadden meer kunnen scoren ... Voormalig Manchester United middenvelder Ryan Giggs. We kunnen het hebben over acquisities, maar er waren genoeg kwaliteit spelers op het veld om crystal Palace te verslaan. Er was gewoon geen intensiteit. Crystal Palace wilde meer winnen, ze waren beter in controversiële situaties gedurende de hele wedstrijd. OK, toen United scoorde, dachten we dat ze misschien door zouden gaan en weer zouden scoren, maar Palace deed het. En ze hadden nog meer kunnen scoren. Het paleis was beter. Ze begonnen beter, ze hoefden niet te veel te doen om te scoren, ze hoefden niets speciaals te laten zien. Ze scoorden makkelijke doelpunten die voorkomen hadden kunnen worden zei Giggs
Manchester United heeft Tele ' s agenten gesproken. De speler zal aandringen op het verlaten van Porto