Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Байдън подписа ратификационните документи за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

кадър: БНТ

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа ратификационните документи за протоколите за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) на Швеция и Финландия. По този начин САЩ се превърна в 23-тата държава члена на НАТО, която направи това.

Байдън отбеляза, че присъединяването на скандинавските страни към алианса ще донесе "сигурност и стабилност не само на Европа или САЩ, но и на целия свят". Той добави, че Финландия и Швеция имат силни икономики и армия и ще допринесат значително за НАТО, за "да възпират заплахи, които вредят на интересите на НАТО".

Президентът на САЩ отбеляза, че "Путин искаше да разбие НАТО на части“, но вместо това организацията е "по-силна от всякога", като Финландия и Швеция поемат "свещения ангажимент, който гласи, че атака срещу един е атака срещу всички".

Джо Байдън завърши с думите, че САЩ ще защитават всеки инч от територията на НАТО и че алиансът е по-важен от всякога на фона на кризата в Украйна. Организацията остава отворена за европейските държави, които споделят едни и същи ценности и могат да допринесат по военен начин на алианса.

Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg