Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Депутатите създадоха комисия за "потоците", но не решиха кой да я оглави

Депутатите създадоха комисия за "потоците", но не решиха кой да я оглави

© Юлия Лазарова

По предложение на ДПС парламентът създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Турски (Балкански) поток", и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка: Гърция-България). След спорове, процедурни грешки, поредица гласувания и почивки обаче нито един от кандидатите за председател не успя да получи мнозинство и проблемът остана висящ.


Така още първото проекторешение след като "Има такъв народ" излезе в опозиция, затвърди предположенията, че формирането на ново управляващо мнозинство е почти невъзможно.


До идеята за създаване на комисията се стигна след изказване на премиера Кирил Петков в средата на май за това, че транзитният газопровод - продължение на "Турски поток", построен при управлението на ГЕРБ, трябва да бъде проверен за корупционни практики. Прибягвайки до обичайната си нападателна теза срещу изданията на "Икономедиа" "Дневник" и "Капитал" ДПС формулира целта на тази комисия: "премиерът да спре да лъже по адрес на ДПС заедно с кръга "Капитал".


"За" създаването на комисията днес гласуваха 146 народни представители, 1 беше "против" и 9 от "Възраждане" се въздържаха. От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.


Извънредна новина

Най-важните новини в момента, в който се случват - директно в имейла Ви.

До неразбирателство между парламентарните групи се стигна при определянето на председател на новото звено. ДПС предложи Станислав Анастасов, а "Продължаваме промяната" - Иван Манев. Нито един обаче не получи необходимото мнозинство от 50% плюс 1 от присъстващите. Председателят на Народното събрание Никола Минчев опита да обяви за председател получилия повече гласове Манев, но беше порицан от Ива Митева (Има такъв народ), която му напомни, че прави грешка. "Ако и двамата не са постигнали 50% плюс 1 от гласувалите, няма как да обявите единия, защото така сте решил", каза тя.


ГЕРБ използва случая да напомни на управляващите, че оттук насетне, за да оцелее, парламентът трябва да се управлява с консенсус. Поредица опити да се изберат двама съпредседатели или да се издигат нови номинации не даде резултат.