Bulgaria

Diageo предупреждава за по-ниска печалба заради коронавируса

Няма коментари.

Най-големият производител на спиртни напитки в света Diageo предупреди, че коронавирус епидемията ще свие печалбата му през тази година с до 200 млн. паунда. Това представлява близо 5% спад спрямо предходната година и е резултат от слабото търсене на алкохол в Азия вследствие от болестта. Компанията, която стои зад брандове като Johnnie Walker, Smirnoff и Tanqueray обяви, че множество барове, хотели и ресторанти, намиращи се в огнището на заразата за били затворени, което е повлияло значително на някога бързо развиващия се китайски пазар.

Ефектът от вируса е осезаем и на други азиатски пазари. Diageo отчита спад също и в Южна Корея, Япония и Тайланд, където търговията на алкохол беше засегната, тъй като редица събития, конференции и празненства бяха отложени. Спадът в броя на пътуващите в Азия като цяло и свиването на туризма се отразиха на продажбите по летищата.

Абонирайте се за Капитал

В резултат на това британската група очаква нетните й продажби да се свият с 225 до 325 млн. паунда, което ще представлява удар от 140 до 200 млн. паунда в оперативната й печалба. Diageo отчете приходи от 12.9 млрд. паунда и близо 4 млрд. паунда печалба през 2019 г. Така понижението през 2020 г. се очаква да бъде до 2.5% при нетните продажби и до 5% при оперативната печалба.

Верижна реакция

Предупреждението за по-ниска печалба поставя Diageo в нарастващия списък от мултинационални компании от различни сектори, сред които Apple и Nike, които прогнозират негативни финансови ефекти върху операциите си заради разпространението на коронавируса. Огнището на заболяването принуждава клиентите да остават в домовете си, което намалява търсенето.

Азиатско-тихоокеанският регион е ключова зона за растеж на британската група за спиртни напитки, като е допринесъл за 21% от общите продажби на компанията през миналата година. Приходите от Китай нараснаха органично с 11% през миналата година.

Diageo заяви, че очаква "значителните смущения" в страната да продължат поне до края на март, като нормалното потребление ще се възстанови до края на финансовата му година, който е през юни. Компанията очаква "постепенно подобрение на представянето" и на други азиатски пазари през същия период, макар все още да е неясно кога точно продажбите ще се върнат към нивата от преди епидемията.