Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

До два месеца част от тунел "Железница" ще бъде пусната за движение

Два моста с дължина 560 м и 510 м вече са изградени в този участък на АМ "Струма".

© МТИТС

Два моста с дължина 560 м и 510 м вече са изградени в този участък на АМ "Струма".

До два месеца трасето на АМ "Струма" между Благоевград и Симитли ще бъде пуснато за движение. Това обеща днес зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов при оглед на обекта. "В този район има едно проблемно свлачище и работна група трябва да прецени в срок от две седмици дали са нужни допълнителни мерки по обезопасяването му. Иначе за срок от два месеца след решението (на работната група) ще приключат пътните работи", заяви той пред БНТ.


В този срок трябва да приключат и довършителните работи в новия тунел "Железница". Съоръжението е най-дългото в страната - 2 км, и остава да се положи последния, износващ пласт асфалт, да се монтира елинсталацията и системата "SCADA" за управление на тунела.


При пускането на трафика през новото 6-километрово трасе на АМ "Струма" до Симитли през ноември, първоначално ще се ползва само едната лента, както и едната тръба на тунела. При строежа на съоръжението се активираха свлачища, които изискват допълнителни мерки. Зам.-министър Христов обяви, че е назначил работна група, която има срок от две седмици, смятано от идния понеделник, да излезе със становище какви укрепителни действия още са необходими.


Участъкът от АМ "Струма", Лот 3.1. е дълъг общо 12 км и струва 155 млн.лева без ДДС, осигурени по ОП "Транспорт" 2014-2020 г. С планираното пускане на отсечката през ноември се очаква да се облекчи значително трафикът през зимните месеци към Банско.