Bulgaria

Едва вчера Столичната община поискала за пътищата край София да не се плаща винетка

Георги Терзийски

© Георги Кожухаров

Георги Терзийски

Едва вчера Столичната община официално е депозирала искане участъци от крайградската пътна мрежа да бъдат извадени от пътищата, за които се събира винетна такса. Това съобщи председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски пред Би Ти Ви.


Вчера Терзийски си навлече гнева на премиера Бойко Борисов след информация, че за редица пътни участъци край София, сред които и Северната скоростна тангента, са нужни винетки, а жители на Нови Искър излязоха на протест. В началото на миналата година лично премиерът и кметът на София Йорданка Фандъкова обявиха, че винетки за тези пътища няма да има.


"Ние сме дали възможност не само на Столичната община, на всички общини да заявят своите желания за участъци, които да бъдат освободени от винетни такси - и това беше условие, което самият министър-председател постави, но след като те поемат поддържането на тези участъци", каза днес Терзийски. Проблемните отсечки край София са с обща дължина 15я км и годишно поддръжката им струва 8 млн. лева. Шефът на АПИ обясни, че има две възможности за решаване на проблема - собствеността на въпросните участъци да бъде прехвърлена към съответните общини, за което е необходимо решение на Министерския съвет, или участъците да останат републикански, но парите за поддръжката им да се поемат от общините за сметка на неплащането на винетки, за което ще се подписват споразумения.


"Всяка община има възможността още от миналата година да заяви кои участъци по какъв начин да бъдат третирани - дали да се промени собствеността, или да поемат разходите по поддържането", каза Терзийски. Той поясни, че от година се водят разговори със Столичната община за конкретните участъци, но решение до вчера не е имало. Снощи Столичната община разпространи карта на пътищата, за които няма да има винетка. Добави, че многократно е предупреждавал министъра на регионалното развитие за проблема. Междувременно регионалният министър Петя Аврамова каза пред "Нова телевизия", че проблемът с въпросните участъци е заради "скъсана комуникация" с районите на София. "Подозирам политически елемент в ескалацията на напрежението", каза тя и обясни, че автоматичното заснемане с камерите на тол системата трябва да започне от 1 март. "Пуснахме го тестово по преценка на Националното тол управление. В същото време течаха преговори между АПИ и Столична община", каза тя.


Шефът на пътната агенция отговори отрицателно на въпрос дали прави "номерца" на премиера, както самият Борисов се изрази вчера, и обясни, че АПИ се опитва да осъществява контрол. Отново успокои, че нито един водач, който е бил на проблемните участъци, няма да бъде глобяван. Добави, че не е ходил като глашатай из софийските села, както му поръча министър-председателят, но е разговарял с кметовете и ги е уверил, че няма да има глоби за липса на винетки.


"Трябва да е ясно, че поддържането на пътищата струва пари", изтъкна още Терзийски. Попитан дали автобусите на градския транспорт трябва да плащат тол такси за пътищата от републиканската пътна мрежа, по които минава маршрутът им, той отговори утвърдително.


"Да, за участъците, за които се дължи. Това сме го проговорили дори със Столичната община и те са абсолютно наясно, дори се интересуваха по какъв начин най-ефективно да си организират транспорта", обясни той.
"Не смятам, че имам лична вина за това, че не сме постигнали споразумение (със Столичната община - бел.ред.). Това е двустранен и много сложен процес", каза още Георги Терзийски.