Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Избори 2022: Новините накратко

"Избори 2022: Новините накратко" е рубриката за новини около изборите, за които "Дневник" няма да напише статия, но е важно да бъдат отбелязани.

АБВ напуска БСП, за да подкрепи Стефан Янев на изборите

Избори 2022: Новините накратко

© Надежда Чипева


Партия АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с "БСП за България" Вместо това ще подкрепи за предсрочните избори на 2 октомври "Български възход" на Стефан Янев. Това се разбра от брифинг на лидера на партията Румен Петков.


Като една от причините за напускането на социалистите се посочва коалицията им с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". "За всеки нормален български гражданин трябва да е ясно, че който гласува за Кирил и Асен, получава Наско (бившият министър на културата Атанас Атанасов - бел.ред.), подчерта Петков.


АБВ беше коалиционен партньор на левицата в 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Изборната комисия все още няма решение как ще гласуват засегнатите от коронавирус

Избори 2022: Новините накратко

© Георги Кожухаров


Централната избирателна комисия все още няма решение как ще гласуват хората, поставени под задължителна карантина и изолация заради COVID-19. Предстои темата да бъде обсъдена с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след което ЦИК ще вземе решение, съобщи на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.


На изборите през миналата година беше предвиден ред за гласуване с подвижни кутии и за хората в изолация или карантина заради COVID-19. В сегашните указания на ЦИК такива инструкции засега липсват.


За разлика от предходните избори, когато страната беше в извънредна епидемична обстановка, от началото на април 2022 г. България вече не е в такъв режим. С него бяха обвързани не само здравни мерки, но и компенсации за бизнеса, социални облекчения и оказва се, гъвкавите възможности за гласуване на заразени с коронавирус и техните контактни. В чл. 28 от закона за мерките и действията по време на извънредното положение пише, че при извънредна епидемична обстановка хората могат да гласуват с подвижни кутии, като заявленията за това могат да бъдат подавани до три дни преди изборния ден.