Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Китай вкарва недоволните в психиатрични болници

И зползването на психиатрични болници в Китай за лишаване от свобода на активисти без надлежна процедура е рутинна практика, посочва доклад на група за защита на правата. От там обвиниха китайските лекари и здравна система, че си сътрудничат с властите при наказването на дисиденти.

В продължение на десетилетия властите в Пекин използват системата от психиатрични болници в страната, известна като Анканг, за наказване на политически затворници.

В доклад, публикуван от базираната в Мадрид неправителствена организация "Сейфгард Дифендърс", се отчита, че тази практика продължава въпреки реформите в началото на 2010 г., които изискват лекарско съгласие и засилват съдебния надзор върху китайската система за психиатрични грижи.

Робски труд при производството на слънчевите панели в Китай?

По-голямата част от данните в доклада са от интервюта с жертви и техните семейства, публикувани онлайн от китайската неправителствена организация CRLW, основана от активиста и журналист Лю Фейюе. Данните разглеждат случаите на 99 китайци, настанени принудително в психиатрични болници по политически причини в периода 2015-2021 г.

"През 2022 г. Китайската комунистическа партия (ККП) все още рутинно затваря политически активисти в психиатрични болници, въпреки че преди повече от десетилетие въведе законови промени за прекратяване на тази варварска практика", пише в доклада.

Каква е играта на Китай с талибаните в Афганистан

„ККП е в състояние да отстрани изцяло вносителите на петиции и активистите от правосъдната система, без надежда да се срещнат с адвокат или да се явят на съдебен процес, като същевременно им поставя диагноза "психично заболяване", така че те да бъдат социално изолирани дори след освобождаването си", продължават констатациите.

"Лекарите и болниците си сътрудничат с ККП да подлагат жертвите на ненужни от медицинска гледна точка принудителни хоспитализации и принудително лечение," отчита докладът.  

Повечето от жертвите на тази система са податели на петиции - "хора, които често се борят на най-ниските нива в социалната стълбица в Китай и поради това са безсилни и лесни мишени".

Филм на ужасите: какво се случва в китайските затвори

В документа се посочва, че задържаните често са подлагани на физическо и психическо насилие, като се цитират твърдения на затворници, че са били подлагани на побой, електрошокова терапия и изолиране в единични помещения.

Сред задържаните са младо момиче, което се е снимало в Туитър как пръска боя върху портрет на китайския президент Си Дзинпин, мъж, който е подал молба за медицинско обезщетение за травма, получена при служба в армията и дългогодишният продемократичен активист Сун Займин.

Китай е световен лидер в затварянето на политически опоненти - практика, която според критиците се е засилила при управлението на президента Си, смятан за най-твърдолинейния лидер на страната от десетилетия насам.