Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Mинистърът на туризма: Ще работим по удължаване на летния сезон

О сновният фокус на служебния министър на туризма ще бъдат активна работа по удължаване на летния сезон и отчетност на бежанците. Това заяви д-р Илин Димитров на брифинг от "Златни пясъци" след среща с бранша, цитиран от NOVA.

Служебният министър на туризма: Това е приоритет №1

"Тази година един от основните проблеми е отчетността спрямо мярката за бежанците. Тя е основен приоритет. Ще работим активно и по удължаване на сезона, тъй като очакваме септември той да е по-слаб на вътрешен пазар и на съседни пазари. Третият проблем е кадровата обезпеченост. Имаме над 7500 бежанци, които помагат. Това минава обаче сорка на служебното правителство като проблем", поясни Димитров.

Кой е Илин Павлинов Димитров - служебен министър на туризма

По думите му за справяне с проблемите в туристическия бранш е нужна единна браншова организация, която да обединява интересите на бизнеса. В момента браншовите организации са над 200. 

"Единната браншова организация е нещо, което бизнесът иска от много години. Аз реших да бъда активен в това направление, тъй като бизнесът ясно показа, че е нужно. Ще се направи широко обсъждане и работна група. Спрели сме се на модела на Австрия и Хърватска", каза служебният министър на туризма.

Служебните министри поемат властта от предшествениците си

Тази година се отчита спад на туристите с около 25% спрямо 2019 година, но има ръст от около 40% спрямо 2021г. Турситие, които идват у нас са предимно от Великобритания, Израел, Чехия, Полша и Русия, като руснаците са предимно собственици на имоти у нас, поясни Димитров.

Подсигуряването на добър зимен сезон също е сред приоритетите на Министерството на туризма. 

"Зимния сезон е ключов. Миналата година беше добър. За нещастие тогава цените на енергоносителите бяха скъпи, тази година са с таван и зимният сезон ни е приоритет. Отново ще работим с близки пазари", каза още Димитров и допълни, че ще се работи в 2 направления - сигурност и предвидимост.

Кирил Петков към служебния кабинет: Оставяме ви излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв.

"Идеята е да облекчим максимално много бизнеса", заяви министърът.

Той припомни, че ваучерите, които се дават на работниците за храна, могат да бъдат използвани и за туризъм.

"Моля ви изберете българското Черноморие. Очакваме ви! Подкрепете туризма на България", призова Димитров.