Bulgaria

Над 100 хил. лв. струват строежа и събарянето на неработещия фонтан на "Витошка"

Няма коментари.

Седем години след създаването на сухия фонан на столичната главна пешеходна улица "Витошка" мозаечната структура без реална функция изненадващо изчезна. Някои нарекоха това "началото на нова ера", но други се запитаха какво ще изникне на мястото на дефектния ефект.

В общи линии отговорът е кратък - ще има безобидни плочки. Но по интересното е, че цялото това упражнение ще струва на общината още пари.

Абонирайте се за Капитал

Колко струва

Историята на фонтана е подобна на станалите вече нарицателни ремонти на ремонтите, но в по-малки размери.


За изграждането му бяха похарчени 96 хил. лв. според прогнозната сума в обществената поръчка, спечелена от "Трейс груп холд". През годините бяха правени някакви поддръжки на непрестанно падащата мозайка. Сега премахването пак е поверено "Трейс", като от общината посочиха, че това ще струва около 10 хил. лв., като ремонтът трябва да приключи в рамките на две седмици.

Обяснението защо премахването на фонтана се случва точно сега е, че през годините в общината са обмисляли варианти за бъдещето на фонтана и вече са взели окончателно решение.

Още през далечната 2014 г. общината проведе конкурс, в който участваха 12 проекта от студенти и после ги представи онлайн. Гражданите обаче не харесаха нито един от тях, а най-много гласове събра опцията "демонтаж". Излиза, че за осъществяването на това желание са трябвали шест години.

Приказка за фонтана

Друг план за фонтана имаше и през 2018 г. - тогава Столичният общински съвет взе решение той да се превърне в макет на планината Витоша. За изработването ѝ бяха предвидени 10 хил. лв., а премахването на фонтана и полагането на "художествено обработената карта" на планината щеше да струва още 30 хил. лева. Идеята, посочена от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов, пък беше децата да си играят върху картата на "Витоша" и така да има и образователни ползи. Сега обаче от общината заявиха, че мозайка ще има, но на друго място.

Интересно е, че фонтанът въобще не е бил предвиден в проекта на водещия проектант арх. Тодор Булев, изготвил плана за ремонт на ул. "Витоша" в частта ѝ от "Солунска" до "Алабин". В свое интервю за Offnews той казва, че е предвиждал фонтан, но не на това място. То било запазено за площад с арка. Другите проектанти, които са арх. Антон Ватев от фирма "К2", както и специалисти от общинските предприятия "Софпроект ОУП" и ОП "София проект" обаче решили все пак фонтан да има, и то точно там. По думите на Булев тогавашният главен архитект на София Петър Диков е заявил, че чертежите на фонтана са подписани от арх. Антон Ватев.


Football news:

Lloris about the fight with Son: It's part of football. Sometimes this happens
Mourinho won the 200th match in the Premier League. Only Ferguson reached this mark faster – just 4 matches
Jose Enrique: Liverpool need a playmaker. Is there a better option than Coutinho?
Leonardo wants to see Allegri at PSG, but the club still trusts Tuchel
Manchester United and Liverpool want to sign 15-year-old Sochaux defender of Kambala
Lloris and Son almost got into a fight after the 1st half with Everton. Before the 2nd, the players made up
Massimiliano Allegri: I am Looking for a project that will have ambitions to win