Bulgaria

Осъден доживот поиска 10 бона обезщетение, пречели му да учи

Затворник с доживотна присъда, излежаващ наказанието си във врачанския затвор, поиска 10 000 лв. от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ , защото не могъл да завърши образованието си зад решетките.Искът на Н.А. бе гледан в административния съд във Враца.

Осъденият претендира, че за периода от април 2014 г. до октомври 2019 г. срещу него са извършени незаконосъобразни бездействия, като са го лишили от възможността да продължи образованието си, от което е претърпял много неимуществени вреди и не знае защо са го лишили от правото му да посещава затворническото училище.

От представените пред съда справки обаче личи, че Н.А. е подавал молби през 2018 и 2019 година да продължи образованието си, но в същото време е получавал мотивирани откази, които не е оспорвал. Той изтърпява доживотна присъда и до момента не е устройван на работа. Във врачанския затвор е от началото на 2007 г. и е бил поставен при условията специален режим, настанен в постоянно заключено помещение при засилен надзор и охрана. Впоследствие режимът му зад решетките бил облекчен.

Посоченият период, за който е искът на осъдения от 10 бона обаче не отговарял на молбите, тъй като до 2017 г. Н.А. не е искал да се включва в образователния процес в затвора, съобщиха от управата му. Достъпът му до образование пък се определял от степента на поправяне и превъзпитание. Поради тази причина магистратите отхвърлиха иска му и го осъдиха да плати разноските по делото в размер на 100 лв.

Football news:

Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new
Rivaldo on Messi in Juve: The world will boom. The Duo of Lionel and Ronaldo will go down in history
Atletico Interrupts the penalty for the second match in a row. Morata converted an 11-yard shot from the 2nd attempt