Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Отказаха ни отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Н яма да удължат срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. "До 19 август ние трябва да посочим терминал за доставка на втечнения газ". Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на междусистемната газова връзка България - Гърция, цитиран от DarikNews.bg

България е поискала удължаване на срока на офертата за втечнения газ от САЩ

В сряда Христов е имал среща със зам.-министърът на енергетиката на Турция. Турската страна е обещала преди изтичането на срока да отговорят дали при тях има терминали, който България може да използва през следващите месеци за разтоварване на някой от тези танкери, обясни българският министър.

Панайотов: САЩ са най-големият производител на газ

"Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които трябва да дойдат тази година - през октомври, ноември и декември. Има и четири за следващата година. За тези три, които трябва да дойдат през настоящата година, няма осигурени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме оферти от компании, които имат слотове в Гърция, но тук идва и въпросът с цената. На нас не ни трябва газ, който никой не може да плати", каза още той.

Енергиен експерт: Горивата ще поевтинеят

На 19 август, изтича срокът, в който управляващите трябва да решат искат ли договорените от предишната власт танкери с втечнен газ от САЩ или не. За да спечели още малко време за това решение, кризисният щаб поиска отсрочка от американската фирма.

Христов: Нямаме достатъчно газ, азерският в пъти по-скъп

Движим се по график , заяви министърът за интерконектора.

"Графикът е изключително амбициозен. Всички трябва да работят максимално кординирано и мобилизирано, за да може на 1 октомври по интерконектора да потече газ. Реалистично е, но е на критичния път. Ако се забави дори с няколко дни и влезе в експлоатация през октомври, то тогава газ ще потече от 1 ноември, т.е това ще е с един месец закъснение. Това ще са големи щети", заяви Христов.

Ако трябва ще се работи тук денонощно, аз ще съм тук всяка седмица, всички колеги са мобилизирани, за да не допуснем такова закъснение. Остава компанията "АВАКС" и Ай Си Джи Би да изпълнят ангажиментите си.

Очаквайте подробности!