Bulgaria

Печалбата на Rio Tinto достигна 8-годишен връх

Няма коментари.

Минният гигант Rio Tinto отчете най-високата си печалба за последните 8 години, съобщава Financial Times. Основната причина за това е повишението в цената на желязната руда на глобално ниво. Същевременно обаче при представянето на резултатите си англо-австралийската група предупреди, че очаква епидемията от коронавирус да засегне бизнеса й в краткосрочен план.

"Следващите шест месеца се очаква да бъдат предизвикателни - възможно е да усетим някои неблагоприятни краткосрочни въздействия. Сигурни сме обаче, че овладяването на вируса е приоритет за китайското правителство, наред с възобновяването на икономическата активност и ограничаване на въздействието върху веригата на доставки", коментира главният изпълнителен директор на компанията Жан-Себастиан Жак. Rio Tinto е един от най-големите производители на желязна руда в света, като превозва стотици милиони тонове от суровината, която се използва при направата на стомана, към фабрики в Китай.

Абонирайте се за Капитал

Добро представяне

През изминалата година минният гигант е увеличил печалбата си с 18% до 10.3 млрд. долара. Резултатът е в съответствие с очакванията на анализаторите, като същевременно маркира и най-доброто представяне на групата от 2011 г. насам. През 2019 г. приходите на компанията се увеличават от 40.5 млрд. долара през предходната година до 43.1 млрд. долара. Rio Tinto ще изплати на инвеститорите рекорден дивидент от 2.31 долара акция, след като предходната година изплати 1.80 долара на акция.

Англо-австралийската група заяви, че средната цена на желязната руда е скочила с 37% до 85.9 долара за тон през миналата година. Това е подкрепило представянето на нейното подразделение, което отчита 48% увеличение на печалбата до 9.64 млрд. долара. Същевременно другите основни бизнеси на Rio не се представиха добре през изминалата година. Печалбите от операциите за производство на алуминий спаднаха с 56% до 599 млн. долара, а тези на подразделението за мед и диаманти се понижиха с 47% до 554 млн. долара.

Заплахата от вируса

Компаниите, добиващи желязна руда, бяха облагодетелствани от високите цени на ключовата за производството на стомана суровина, след като миналата година доставките в Бразилия бяха прекъснати за кратко, а китайското търсене се засили. Въпреки това обаче са налице опасения, че цените ще потънат тази година заради икономическото въздействие на коронавируса. "Има явни краткотрайни последици върху търсенето, тъй като типичното възстановяване на китайската икономическа активност след китайската Нова година е изключително бавно", коментира анализаторът от Jefferies Кристофър Ла Фемина.

Рискът вирусът да засегне търсенето извън Китай също нараства, тъй като бяха наложени ограничения за бизнес пътуван

ия до Италия и други региони. Въпреки че цените на желязната руда и други метали са изключително устойчиви дори на фона на скорошната слабост на фондовите пазари, Rio Tinto отбелязва, че вирусът вероятно ще повлияе на търсенето през първото тримесечие.