Bulgaria

Питаме Норвегия защо децата на Цветелина са разделени на 200 км

Цветелина Оланд СТОПКАДЪР: БИ ТИ ВИ

Историята на Цветелина Оланд, разказана по bTV, чиито деца са ѝ били отнети в Норвегия, събра държавните органи у нас. Омбудсманът и агенцията за закрила на детето ще пишат официално до норвежката агенция за децата.

Цветелина е била омъжена за норвежец, от когото има момиче и момче. След развода социалните ѝ ги вземат, защото психоложката, която ги наблюдавала при бракоразводното дело, забелязала, че те били по-привързани към майката. Преценили още, че майката е с по-висок интелектуален капацитет от двамата родители и може да ги настрои срещу бащата или да ги изведе от страната. Затова отделили децата от Цветелина Оланд. Тя няма право да ги вижда, нито да говори с тях по телефона.

Братчето и сестричето са разделени на 200 км едно от друго. По норвежките закони детето може да се отнема от родителите дори заради мръсни дрехи или съседски донос, че плачат. Могат да бъдат изведени от дома и при сигнал от самото дете, че родителите го принуждават да учи или да ляга по-рано от желаното.

“Ще изчакаме г-жа Оланд да предостави информация за съдебните решения. Междувременно българското посолство в Норвегия ще ѝ съдейства да намери адвокат за обжалване. Консулът ще присъства на делата и ще докладва в България”, обясни зам.-омбудсманът Диана Ковачева.

Отделно институцията на Мая Манолова ще пита детския обществен защитник в Норвегия защо децата са разделени. 

На срещата е решено и всяка институция, която има отношение към закрилата на детето, както и МнВР да сложат на сайта си подробна информация за специфичните закони в отделните държави. Всички българи, изпаднали в подобна ситуация, да се свържат незабавно, за да им се помогне, призоваха от екипа на омбудсмана.

“Въпреки че Норвегия не е част от Евросъюза, тя е член на Съвета на Европа и е подчинена на юрисдикцията на Съда по правата на човека. Това означава, че ако не бъде удовлетворена от решението на норвежкия съд, г-жа Оланд би могла да сезира съда в Страсбург”, обясни Ковачева. Връщането на децата обаче било правомощие само на норвежкия съд, защото те са норвежки граждани.

Цветелина Оланд: Телефоните им са изключени, нямам право да ги видя до януари 2019

“Агенцията за закрила на детето в Норвегия отказва да ми отговаря на запитванията. Водя монолог с тях”. Това заяви Цветелина Оланд за “24 часа”. Тя се върна в Норвегия, за да търси нов адвокат за обжалване на решението. Децата са ѝ били взети на 25 април. Първите 4 седмици е имала по 1 свиждане.

“Не съм ги виждала вече 2 седмици, защото според излязлото съдебно решение нямам право до януари 2019 г. Телефоните им са изключени”, обясни Оланд. Тя не знае дали бащата се е свързал с тях и дали са при него.

Football news:

Lazio has lost 3 matches in a row and can concede 2nd place in Serie A if Atalanta wins against Juve
A Parma employee has a coronavirus. The team is isolated on the base, but will continue to play in the championship
Kalidou Coulibaly: Napoli is not going to Barcelona as tourists. We are able to give battle
PSG have extended their contract with Kimpembe until 2024
Suarez is not in the start for the match with Valladolid. He has scored 4 goals in the last 4 games for Barca
Dyche Pro 1:1 with Liverpool: top team Scored. Talking about three points is too much
Klopp on the draw with Burnley: Liverpool should have scored 3-4 goals. We are disappointed