Bulgaria

Прокуратурата арестува Пламен Бобоков за неплатена гаранция, която той е платил

Прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура е задържала за 72 часа бизнесмена Пламен Бобоков, съобщиха от "Приста ойл".

Според обвинението той не е внесъл гаранцията от 1 млн. лв., която му е била наложена с повдигането на обвинение. Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева е обжалвала пред Специализирания съд размера на гаранцията, но вчера е било получено съобщение, че жалбата е оставена без уважение, тъй като според съда срокът е бил изпуснат. Веднага след като са получили уведомлението от съда Бобоков внесъл рекордната по размер гаранция.

Въпреки това той е задържан в четвъртък сутринта за 72 часа, тъй като прокуратурата приема, че не е внесъл в срок гаранцията си. Най-вероятно обвинението ще поиска съдът да наложи на Бобоков по-тежка мярка за неотклонение.

В ареста за постоянно останаха Желев, Атанас Бобоков, Габриел Савов и Миховски. Айгюн Еминов и Васил Богданов, на чиито обяснения се базира обвинението, бяха освободени под домашен арест. Показанията на Богданов, който работи за конкурентна на "Монбат" фирма, съдържа твърдения за създадена от държавата корупционна схема при обработка на отпадъците, за която обаче няма обвинения.

Поведението на държавното обвинение нарушава Наказателно-процесуалния кодекс, който е категоричен, че обжалването на размера на гаранцията, наложена от органите на досъдебното производство, спира изпълнението на мярката, т.е. обвиняемият няма задължение да я внесе до произнасянето на съда. Когато жалбата не бъде уважена (какъвто е случаят) и обвиняемият бъде уведомен, той има три дни да внесе гаранцията - нещо, което Бобоков е направил още в деня, в който е получил съобщението от съда.

Прокуратурата проведе акция срещу собствениците на "Монбат" и "Приста ойл" в края на май. С братя Бобокови бяха задържани също бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Желев, бившия директор на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, както и бившия служител на "Монбат" Васил Богданов, който е сред ключовите свидетели на обвинението. Пламен Бобоков, който не се занимава оперативно с "Монбат", беше освободен под гаранция.

Те бяха обвинени в участие в организирана престъпна група, като тезата на прокуратурата е, че са създали организация за складиране на отпадък от преработката на използвани акумулатори в противоречие на законовите изисквания.

Football news:

Sterling on the record for goals in a season: we Want to win the Champions League and the FA Cup, otherwise they won't mean anything
Sheffield will finish the Premier League season without defeats from clubs from London. 22 points in 10 games and 5 home wins
Bonucci on Juve's draw with Atalanta: We must look at the result. This is how Championships are won
Sterling surpassed Yaya Toure to become Manchester City's 2nd goalscorer in the history of the Premier League
Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play