Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Прокуратурата обвини в умишлено причиняване на смърт шофьора, убил човек на Околовръстното

Обвинението на Любенов е променено в по-тежко, след като първоначално бе привлечен към наказателна отговорност за катастрофа по непредпазливост.

© Велко Ангелов

Обвинението на Любенов е променено в по-тежко, след като първоначално бе привлечен към наказателна отговорност за катастрофа по непредпазливост.

Избори 2022

Софийската градска прокуратура (СГП) промени в по-тежко обвинението на шофьора, предизвикал тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София в неделя (25 септември) през нощта, при която загина френски гражданин от непредпазливо в умишлено.


Така, с по-тежкото обвинение, ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание между петнадесет до двадесет години или доживотен затвор. Според юристи, по-тежкото обвинение се доказва много по-трудно, а съдебната практика е бедна по тези текстове.


Димитър Любенов първоначално бе обвинен, че при пътнотранспортно произшествие на 25 септември около 04,05 ч. на Околовръстен път по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишния френски гражданин и телесни повреди на спътниците му - 62-годишната Б. Л. и 46-годишния П. П., припомнят от прокуратурата.


Шофьорът, който е управлявал спортен автомобил "Порше Панамера", е блъснал движещия се пред него автомобил и той се е ударил в една от колоните на мост в близост до "Ринг мол".


Как се прави тест за дрога на пътя, а след колко чаши алкохол ставате подсъдим

Как се прави тест за дрога на пътя, а след колко чаши алкохол ставате подсъдим


По време на разследването са събрани доказателства, че обвиняемият е седнал зад волана след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Към момента е установено, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били пострадалите, обвиняемият не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.


С прокурорско постановление обвинението на Любенов е променено и той вече е обвинен за това, че нарушавайки правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта и пренебрегвайки забраната да управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на Л. П. и средна телесна повреда на Б. Л., съобщиха от държавното обвинение.


Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение на Кристиан Николов

Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение на Кристиан Николов


Установено е, че телесната повреда на П. П. е лека. Според обвинението случаят е особено тежък. Любенов е с мярка за неотклонение "задържане под стража", взета от Софийски градски съд по искане на прокуратурата, а разследването по случая продължава.


Същото обвинение - за умишлено причиняване на смърт, бе повдигнато и на Кристиан Николов, който предизвика катастрофата с журналиста Милен Цветков. На първа инстанция Софийския градски съд отхвърли по-тежкото обвинение за умишлено престъпление и го осъди за такова по непредпазливост като му наложи 9 г. затвор.