Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Публичното деклариране на имущество не е за сеир

Публичното деклариране на имущество не е за сеир

© Стоп кадър/

Коментарът е от профила на Полина Паунова във Фейсбук.


Г-н Слави Трифонов се е изказал по всевъзможни теми (съвсем скоро ще извади в арсенала си и забравения референдум). Причината за бъбривостта му е опит да обясни защо системно нарушава законови разпоредби. Иначе заключил многозначително: "Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона".


И понеже явно не му е по възможностите да разбере защо се декларира имущество публично, подчертавам - п у б л и ч н о, по-долу ще намерите само някои от основанията.


На първо място: публичното деклариране на имущество не е жълтина и сеир. Това не е определен музикален жанр, служещ за забавление на масите. Това е необходимост, за да са ясни п у б л и ч н о обвързаностите на определен от закона кръг лица. Например - съвсем хипотетично: ако г-н Трифонов има съсобственост с г-н Орлин Алексиев - това е съществено и би обяснило наводняването на регионалното министерство (в мандата на Кирил Петков) с близки до г-н Алексиев.


Например, пак хипотетично: ако г-н Слави Трифонов хем има значително имущество, а да кажем мистериозно се е задължил някому с няколко милиона, това също би повдигнало въпрос дали с големи суми не се гарантира нещо. Или пък ако г-н Трифонов няма нищичко на свое име - при неговия стандарт на живот това би означавало, че се правят маневри със собствеността, което вече е голяма сигнална лампа.


Всичко това са само хипотетични примери, защото ние няма как да знаем какво се случва около имотното състояние на г-н Трифонов, тъй като той не го декларира. Тоест може всичко да е законово идеално оформено, формално нарушение да няма, но от начина на законови маневри да стане ясно, че г-н Трифонов е един много зависим човек. Разбира се, може да стане ясно, че е и сълза от сърна.


Ето защо е важно да се декларира публично:


за да може обществото (тъй любимият суверен) да направи причинно следствени връзки, да поразсъждава


А не да гледа сеир. Сеир се гледа в чалготека, в политиката се търси обществен интерес. Като почнат да се смесват тия двете не знам - ама сигурно има такъв народ, дето ги смесва, имам предвид.


И още защо е важно публично да се декларира: защото органите, които проверяват, може да решат да покрият някого. Ето - г-н Трифонов пита дали вярваме, че декларираните от Бойко Борисов, Асен Василев и Корнелия Нинова имущества съответстват на реалните им имущества. Това не е въпрос на вяра. А въпрос на задълбочена работа на разследващите, ако се усъмнят. И ако не се декларира публично имуществото, ние никога няма да знаем дали разследващите (условно и грубо казано) не покриват и г-н Трифонов, както се разсейват за чекмеджета, както години наред се разсейваха за сараи и прочие.
Публичността в демокрацията е нейна основа. Когато публичността се приема за сеир, опасявам се, че дълбоко не се разбира смисълът на въпросната демокрация.