Bulgaria

Радев: Наесен ще ни бъде най-тежко, ще се усети реалната безработица (Снимки)

"Анализите сочат, че наесен може би ще ни бъде най-тежко. Реалната безработица ще се усети най-много тогава и затова още не е късно да се разгърне капацитетът на държавата, тази информационна и социална мрежа да достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия." Това каза президентът Румен Радев на журналистически въпрос в Кресна за прогнозите му, свързани с последиците от коронакризата.

Според него е важно реално да има финансова децентрализация и местните власти да имат ресурс, който да насочат към решаване на приоритетните проблеми и да провеждат политики в полза на хората. "Кризата показа едно - има заделени средства, милиарди, но няма административен капацитет, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се", допълни Радев. Твърди, че общините са недофинансирани, общинските ръководства изпитват трудности.

"Тук съм в прекрасен край - невероятна природа, страхотни ресурси, най-вече хората. Има плодородна земя, Пирин, реката, а тези ресурси не могат да се оползотворят както трябва. Други държави, ако имат такива дадености, правят чудеса", допълни държавният глава.

Според него е прекрасно, че в района ще минава магистрала "Струма" и хората се радват за това. "Но тук има 48 малки търговски обекта, които остават без работа, семействата им без препитание. Отнемаш движението от този път и го слагаш на друго място.Трябва да има механизъм за компенсиране. да се даде възможност край магистралата да се изградят площадки, търговски обекти, където хората да продават продукцията си, да продължат търговската си дейност", каза Радев. Даде идея за създаване на зеленчукова борса, защото в Кресненския край се раждат едни от най-хубавите зеленчуци, но и призова за изграждане на предприятия за преработката им, за да има добавена стойност.

Държавният глава днес е в Кресна и се срещна с кмета Николай Георгиев и ръководството на общината. Той бе посрещнат от кмета и Неврокопския митрополит Серафим. На площада се бяха събрали стотици жители на градчето. През него сега минава пътят за Гърция. Заради спирането на колите от президентския кортеж край пътя, се наложи на два пъти движението да бъде преустановено. Образуваха се дълги колони от автомобили, които изчакваха да се изнесат официалните гости.

Държавният глава разгледа и храм-паметника "Св. Иван Рилски",  в Кресна, в чиято костница се пазят костите на над 526 български военни.

В оранжерия в края на града Радев се срещна със земеделски производители от региона, а по-късно ще бъде и в Роженския манастир "Рождество Богородично".

Кметът на Кресна връчи почетния знак на града на държавния глава, подари му и торта за рождения ден, както и кошница с местни плодове, зеленчуци и сладка.

Football news:

39-year-old belezoglu is the first player in the history of the Turkish championship to score in four decades
Watch your language when you talk about Florence. The poor are also robbed. Fiorentina fans responded to Ribery
Manchester United and Manchester City will compete for Coulibaly and Skrinjara
Juventus and Manchester City are the leaders in the fight for Adam Traore
Pep Guardiola: I Want Messi to stay in Barcelona
Kike Of Setian: Of course, we can win the championship. This is evidenced by facts and mathematics
Bartomeu on Messi: We have to renew the contract. Leo told me that he wants to finish his career at Barca