Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ройтерс: Действията на ООН по изолирането на Русия отслабват

В една юнска вечер под полилеите на руската мисия на ООН в Ню Йорк десетки посланици на ООН от Африка, Близкия изток, Латинска Америка и Азия присъстваха на прием по случай националния празник на страната - по-малко от четири месеца след като нейните сили нахлуха в съседна Украйна.

"Благодарим на всички вас за подкрепата и принципната ви позиция срещу т.нар. антируски кръстоносен поход", им каза руският посланик в ООН Василий Небензя, след като обвини държавите, които не назова поименно, че се опитват да "премахнат" Русия и нейната култура.

Тълпата от посланици илюстрира трудностите, пред които са изправени западните дипломати в опитите си да поддържат международната решимост за дипломатическа изолация на Русия след първоначалната вълна от осъждания от страна на ООН за нападението над Украйна.

Краят на света ли е ядрена война между Русия и САЩ

Предвид разочарованието и загрижеността на някои държави, че войната отнема твърде много световно внимание почти шест месеца след началото ѝ, без изгледи ООН да успее да я прекрати, западните дипломати признават, че са ограничени в начините, по които могат да се свързват с Русия, освен да провеждат срещи.

"С напредването на войната става все по-трудно да се намерят смислени начини за наказване на Русия", каза Ричард Гоуън, директор на ООН в независимата Международна кризисна група.

В някои случаи западните държави се въздържат от конкретни стъпки, опасявайки се от слаба подкрепа, тъй като нарастващият брой въздържали се при гласуването сигнализира за нарастващо нежелание да се противопоставят публично на Москва, твърдят дипломати и наблюдатели.

Според дипломати, през юни Европейският съюз е обмислял план за назначаване на експерт на ООН, който да разследва нарушенията на правата на човека в Русия, но е отложил идеята поради опасения, че почти половината от 47-членния Съвет на ООН по правата на човека в Женева може да се противопостави.

Генералният секретар на ООН с призив за Запорожката АЕЦ

"Страните се питат: "Наистина ли е толкова разумно да бъдем сред тези, които бият Русия?", каза Олаф Винцек, директор на женевския офис на германската фондация "Конрад Аденауер".

Костюми и шоколадови бонбони

Руската мисия към ООН в Женева заяви, че западните държави "знаят твърде добре, че е невъзможно да изолират Русия, тъй като тя е глобална сила".

Дипломатическата изолация не се разпростира върху тайното гласуване в Женева за определяне на най-добър "национален костюм" на приема през юни. Спечели руски дипломат, а видеозаписът показа как тя е наградена с кутия шоколадови бонбони. Делегацията на Украйна напусна.

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Като член на 15-членния Съвет за сигурност на ООН с право на вето Русия може да се предпази от съществени действия като санкции, но също така провежда кампании за намаляване на подкрепата за западните дипломатически ходове в други страни.

Преди гласуването на 193-членната Генерална асамблея на ООН през април за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека, Москва предупреди държавите, че гласуването "за" или въздържането от гласуване ще се разглежда като "неприятелско" с последици за по-нататъшните им отношения.

Ръководеният от САЩ ход е успешен и събира 93 гласа "за", 24 гласа "против" и 58 гласа "въздържал се".

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че Русия е успяла да повлияе на някои страни с "фалшивия аргумент", че западните санкции са виновни за световната продоволствена криза, подклаждана от войната на Москва, но заяви, че това не е довело до по-голяма подкрепа за Русия.

"Повече от 17 африкански държави се въздържаха от гласуване поради страх от руската тактика за сплашване срещу тях. Така че трябва да сме наясно с това", каза тя пред Комисията по външни отношения на Сената на САЩ през юли.

Червени линии

В рамките на една седмица след инвазията на 24 февруари почти три четвърти от Общото събрание гласуваха за порицание на Русия и изтегляне на войските ѝ. Три седмици по-късно то отново с огромно мнозинство осъди Русия за създаването на "ужасна" хуманитарна ситуация.

"Подкрепата ще намалее, тъй като резолюциите от март представляват връхна точка; и няма желание за по-нататъшни действия, освен ако не бъдат пресечени червените линии", заяви високопоставен азиатски дипломат, говорейки при условие за анонимност.

Някои дипломати предположиха, че такива червени линии могат да бъдат нападение с ядрено или химическо оръжие, мащабни смъртни случаи сред цивилното население или анексиране на украинска територия.

Западните държави постигнаха успех, като се съсредоточиха върху изборите за органи на ООН. За пръв път от създаването на детската агенция на ООН УНИЦЕФ през 1946 г. Русия не успя да спечели през април преизбиране за член на борда и не успя да заеме места в други органи.

През май в Световната здравна организация около 30 държави, половината от които от Африка, не се явиха на гласуването на резолюция за Украйна, което накара някои от присъстващите делегати да се пошегуват, че сигурно пропускат парти.

"Най-озадачаваща за нас е идеята, че подобен конфликт по същество се насърчава да продължи до безкрай", заяви високопоставен африкански дипломат, говорейки при условие за анонимност, като се позова на западните доставки на оръжие за Украйна и липсата на реални преговори за мирно прекратяване на конфликта.

Украйна призова Русия да бъде изключена от Организацията на обединените нации. Но за да се направи безпрецедентната стъпка, е необходима препоръка на Съвета за сигурност, която може да бъде блокирана от Русия, а след това да бъде гласувана в Общото събрание.

Друг вариант би могъл да бъде отнемането на пълномощията на представителите на руския президент Владимир Путин, но за това ще е необходима подкрепата поне на мнозинството от Общото събрание.