logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

С огромен скок в приходите "Барселона" е най-богатият футболен клуб

С огромен скок в приходите "Барселона" е най-богатият футболен клуб

© Associated Press

Барселона" е клубът с най-големи приходи в света на футбола, показва 23-ото издание на годишния доклад на "Делойт" - Money League. Испанският шампион измества "Реал" (Мадрид) от върха, като каталунците са първият клуб в историята, преминал границата от 800 милиона евро за една година.


Общите приходи на 20-те клуба в класацията за 2018-2019 бележат рекорд, като преминават границата от 9 млрд. евро. Постигнатите 9.3 млрд. евро са с 11% повече спрямо предходното издание на доклада, уточняват авторите му.


"Барселона" оглавява за пръв път класацията след огромен скок в приходите. Каталунците отчитат 840.8 милиона евро за сезон 2018-19, като ръстът е с цели 150.4 милиона спрямо предишната финансова година.


Преднината на "Барселона" пред "Реал" е 83.5 милиона евро, като това е най-голямата разлика между първите два клуба в историята на класацията.


Най-голямо е увеличението при приходите от реклама, където "Барселона" реализира 383.5 милиона евро, което е повече от общия резултат на 12-я в класацията "Борусия" (Дортмунд). Постижението на каталунците в тази графа са се увеличили с 61 милиона евро.


Испанският шампион отчита още 159 милиона евро приходи в деня на мача и 298 милиона от реклама, като увеличението е съответно 14 и 75 милиона.


"Барселона е пример за клуб, който се адаптира към променящите се пазарни условия, разчита по-малко на приходите си от излъчване и се съсредоточава върху нарастващите приходи от обхвата на клуба", се казва в доклада на "Дейлойт". От компанията отчитат, че каталунците ще задържат първото си място и в следващото издание на класацията.


Трети с резултат 711.5 милиона евро e "Манчестър юнайтед", който беше начело за сезони 2015-16 и 2016-17. "Червените дяволи" са изправени пред угрозата да изгубят за пръв път мястото си като клубът с най-големи приходи във Висшата лига.


От "Делойт" прогнозират, че неучастието в Шампионската лига ще бъде удар финансите на "Юнайтед" заради значително по-малкото пари от телевизионно излъчване. "Червените дяволи" се очаква да достигнат ниво от 560 до 580 милиона евро, като с потенциал да ги задминат са "Манчестър сити" (610.6 млн. евро) и европейският шампион "Ливърпул" (604.7), които са съответно шести и седми в класацията.


Осми е "Тотнъм" с 521.1 милиона евро, като за пръв път от сезон 1996-97 "шпорите" са клубът с най-големи приходи от отборите в Лондон. Доминацията на отборите от Висшата лига в топ 20 в класацията се допълва от "Челси", "Арсенал", "Уест хем" и "Евертън".

Themes
ICO