logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Слагат видеокамери в злополучния център за хора с деменции в Пловдив

В общите помещения на центъра за хора с деменции в Пловдив ще има видеокамери. Това каза на 25 роднини зам.-кметът Анести Тимчев. Той ги събра след разразилия си скандал, че болни хора са били малтретирани. Срещата остана закрита за медии.

Според съобщение на общината Тимчев се извинил на роднините и ги уверил, че проверките продължават. Но не казал кои виновни ще бъдат уволнени.
Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика, се твърди в съобщението след срещата. Медицинският университет и БЧК били готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори също щели да се включват в разяснителна кампания сред роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК пък щели да посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи, което означава, че ще има уволнения.
Роднините приветствали намерението за поставяне на видеокамери. Според специалисти обаче те могат да бъдат монтирани в стаите с болните, където се твърди, че там стават извращенията.
„Ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, уверил заместник-кметът.
Повечето от присъствалите роднини нямали оплаквания от грижите и били особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините казали, че не искали „покрай мокрото да изгори и сухото“. И настояли да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с близките им. Поискали обучение и повишаване заплащането на персонала.
Роднините дали много добра оценка на дневния център, но сигнализирали за конфликт между отделни служители, което водело до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.
Станало ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствие на общопрактукуващ лекар, който да се грижи допълнително за болните. Присъстващите споделили, че срещата била много ползотворна.

Themes
ICO