Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Спецов: министърът на финансите ми обясни, че ме освобождава по политически причини

Румен Спецов

© Лили Тоушек

Румен Спецов

Освободеният по-рано днес от служебното правителство директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов обяви пред БНТ, че е бил уволнен по политически причини.


По думите му рано сутринта служебният министър на финансите Росица Велкова го е извикала и му е обяснила, че го освобождава по политически причини и уволнението му не било свързано с работата на приходната агенция.


На въпрос дали е изненадан от освобождаването си, Румен Спецов е отговорил, че в момента НАП била много добре структурирана и изпълнявала всички свои задължения пред държавния бюджет.


"Удовлетворява ме обяснението, че съм освободен по политически причини, а не заради работата на НАП", отбелазал още Спецов.


Правителството обяви, че го сменя заради неизпълнение на задълженията


Служебното правителство обяви като причина за освобождането на Спецов неизпълнение на задълженията. Беше уточнено, че от началото на годината Спецов е подавал разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на март 2022 г. се е подавала информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените в държавния бюджет данъчни приходи. След приемането на актуализацията на бюджета и независимо от промените е била подадена информация за очаквано преизпълнение.


От правителството допълниха, че отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създавало риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.


Също така съществувал и допълнителен риск, който не се отчитал в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на това дружество към НАП били в особено големи размери. А продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината щели да представляват допълнителен риск за изпълнението на приходите.