Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Спорната ТЕТРА система е върната за процедура към Министерството на вътрешните работи

Иван Демерджиев

© Велко Ангелов

Иван Демерджиев

Днес Министерски съвет взе решение да възложи обратно на Министерство на вътрешните работи процедурата за изготвяне на обществена поръчка за изграждането на т. нар. ТЕТРА система - телекомуникационна система, която би трябвало да осигури надеждна и сигурна комуникация в структурите на МВР.


От изпълнението в срок на този проект зависи първото плащане на средства от Европейската комисия по Българския план за възстановяване и устойчивост.


На пресконференция след Министерски съвет в сряда служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов обясни, че успешното изпълнение на всички критерии е задължителна предпоставка всяка страна-членка на Европейския съюз да получава парите по плановете си. По отношение на първото плащане 21 от 22 условия до момента са изпълнени, но редовното правителство не е изпълнило успешното възлагане на проекта за модернизация на МВР.


Заместник министър-председателят по управление на европейските средстваАтанас Пеканов

© Надежда Чипева

Заместник министър-председателят по управление на европейските средстваАтанас Пеканов


По думите на Пеканов в последния ден на кабинета на Кирил Петков е взето решение този проект да бъде превъзложен от МВР на Информационно обслужване, с което да се декларира пред Европейската комисия, че условието за възлагането му е успешно изпълнено. Това се е случило след като при предварително обявяване на тази обществена поръчка от МВР тогава не се е явил нито един кандидат.


В този контекст днес Министерски съвет е взел решение проектът да се върне за възлагане в МВР - отговорното ведомство по него, което в изключително ускорен срок да проведе прозрачна, открита процедура, която отговаря на европейските изисквания и стандарти, обяви Пеканов.


България ще придвижи първото искане за плащане в края на този месец, след което започва двумесечен срок, в който Европейската комисия разглежда това искане и ни връща отговор. Целта, според служебният вицепремиер, е страната ни да получи парите през тази есен, тъй като те са нужни на бюджета.


Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев добави, че благодарение на усилията на екип в Министерство на вътрешните работи и на заместник министър Бийчър бързо са били идентифицирани проблемите при първата обществена поръчка, при която не се е явил нито един кандидат. Сега тези рискове били елиминирани и МВР ще предложи нова поръчка с условия, които да позволяват явяването на възможно най-голям брой кандидати.


Задължителна или ненужна


Поръчката на ТЕТРА системата е на стойност 124 милиона лева и е един от сериозните проекти на Министерството на вътрешните работи в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, заложени от кабинета Петков.


Тази телекомуникационна система трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в структурата на МВР, а според Иван Демерджиев и между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната.


Според служебния министър на вътрешните работи обаче, тя не отговаря докрай на съвременните изисквания за такъв тип системи, понеже нещата около нея не са били докрай прецизирани. По думите му това е една сравнително остаряла технология, от която е можело да се лишим и да не я включваме по плана.


Пресконференцията на Атанас Пеканов и Иван Демерджиев след Министерски съвет в сряда

Демерджиев изрази мнение, че според екипът му техническите характеристики и функционалността на тази телекомуникационна система като цяло са доста спорни. Това всъщност е била и причината тя да отпадне първоначално от проектите по плана.

"Защо и как е възстановена сред тези проекти аз не знам, но големият проблем е, че сроковете, които са заложени за изпълнение на тази конкретна обшествена поръчка, са били много кратки и в тези много кратки срокове е имало възможност да се вмести Министерството на вътрешните работи. Но провеждането на първата процедура е извършена непрецизно и по начин, в който да се стигне до хипотеза, в която нито един участник не се е явил и не е кандидатствал за поръчката", каза Иван Демерджиев.