Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Съветът за сигурност на ООН заседава, Русия наложи вето

С ъветът за сигурност на ООН откри сесия, посветена на анексирането на украинска територия от Русия, като Москва със сигурност ще наложи вето на подкрепената от САЩ осъдителна резолюция.

"Съветът за сигурност е създаден точно за това. Да защитава суверенитета, да защитава териториалната цялост, да насърчава мира и сигурността", каза в началото на заседанието посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Светът реагира на акта на анексиране от Русия

Резолюцията осъжда "незаконните" референдуми, които бяха проведени в окупираните от Русия части на Украйна. Като призовава всички държави да не признават никакви промени в границите на Украйна.

Тя също така призовава Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, с което да сложи край на инвазията, започнала на 24 февруари.

Русия, която е една от петте постоянни членки, наложи вето.

"Сериозно ли очаквате Русия да разгледа и подкрепи такъв проект? И ако не, то излиза, че умишлено ни подтиквате да използваме правото на вето, за да се изкажете след това по адрес на Русия, че злоупотребява с това право", каза руският посланик в ООН Василий Небензя.

ООН ще гласувa резолюция, осъждаща референдумите в Украйна

САЩ обаче са обнадеждени, че Русия не намери подкрепа от Китай. Държавният секретар Антъни Блинкън заяви по-рано, че Съединените щати ще поискат гласуване в Общото събрание.

"Ако Русия блокира Съвета за сигурност да изпълни задълженията си, ще поискаме от Общото събрание на ООН, където всяка страна има право на глас, да даде ясно да се разбере, че е неприемливо да се прекрояват границите със сила", заяви Блинкън пред репортери във Вашингтон.