Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Трифонов обясни за имуществената си декларация – хем не я подал, хем не нарушил закона

Слави Трифонов

© Стоп кадър/ "7/8 ТВ"

Слави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не е подал имуществена декларация в две поредни години, но не е и нарушил закона, който го изисква. Това се опитва да обясни той в първия си коментар по темата, публикуван в профила му във "Фейсбук".


Трифонов започва публикацията си с обяснението, че от различни страни чувал въпроси, преминаващи в крясъци, защо не е подал декларацията като лидер на партия, която получава партийна субсидия. След като припомня, че партията му е върнала партийната субсидия, надхвърляваща лев на глас, се връща към същината на настоящия казус:


"И сега интересният въпрос - колко пари има Слави? Има контролни органи в държавата, които знаят отговора на този въпрос. И така е редно. Направени са ми много проверки и цялата информация е в ръцете на контролните органи, които са длъжни да съблюдават изпълнението на закона. При всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно. Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона. Не съм!"

Като бивш депутат и председател на политическа партия, Трифонов е лице, заемащо висша публична длъжност. В чл.37 и чл. 38 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, подробно е описано задължението на тези лица да подават декларацията до 15 май на предходната година. Изискване, което той не изпълни в две поредни години. Законът предвижда до 6 месеца от изтичане на срока инспекторите на КПКОНПИ да проверят информацията от декларациите чрез пряк достъп до електронните регистри, бази данни и други информационни масиви, поддържани от други държавни органи, с изключение на службите за сигурност. До този момент комисията не е съобщавала за извършени проверки на Трифонов, който
въпреки неподадената декларация, Трифонов обяснява, че не е нарушил закона.


Допълва, че в начина, по който си е спечелил парите, не е нарушил никакъв закон, платил си е данъците и само отбелязва, че всичко се е случило пред очите на хората по телевизията.


"Свободна Европа" посочва, че според данните в Търговския регистър Трифонов има бизнес интереси и извън телевизията. В управляваната от него продуцентска компания "Седем осми" до 2019 г. с непарична вноска от над 11 млн. лв. участва офшорната компания "Флумър Ентъртеймънт". Последният публикуван финансов отчет на дружеството е от 2018 г., когато е отчетена загуба от близо 600 хиляди лева.


Друга сфера, в която лидерът на "Има такъв народ" има дейност, е търговията с имоти. "Ермитаж Есте" е фирма на Трифонов, която се занимава с търговия с имоти. От февруари 2021 г. тя е обявена в ликвидация.
Справка в имотния регистър показва, че като физическо лице Трифонов притежава имоти в София и Плевен.


В днешната си публикация той коментира, че не е чул контролните органи да са проверили дали Асен Василев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова имат толкова пари, колкото са написали в декларациите си.


"Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", обобщава Трифонов.


В предишни ситуации, например при ареста на Бойко Борисов, той пише във "Фейсбук", че никой не е над закона.


"Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто", посочва тогава Трифонов.


"В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии", гласи постът в социалните мрежи на Трифонов на 10 април по повод разнобоя в коалицията за избор на управител на БНБ.