Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Турция шокира финансисти и икономисти: Просто лудост

Ц ентралната банка на Турция шокира пазарите, като понижи основния си лихвен процент, въпреки че инфлацията в страната се покачи до 24-годишен връх и изглежда ще продължи да расте.

Централната банка се позова на "отслабващия ефект на геополитическите рискове", като понижи едноседмичната си ставка за рефинансиране на търговските банки от 14% на 13%.

"Просто лудост - при инфлация от 80% и нарастваща", отбеляза икономистът на Тимъти Аш от в "Блубей асет мениджмънт" и добави: "Не мисля, че някой е очаквал това."

Непосредствено след решението турската лира загуби над един процент от стойността си спрямо долара, падайки до 18,1488 USD/TRY.

САЩ предупредиха Турция заради сътрудничество с Русия

Решението на централната банка напълно противоречи на икономическата теория и практика. Понижаването на лихвите улеснява кредитирането и така стимулира крайното потребление, увеличаването на което всъщност е основният източник на инфлация.

Tурският град, който не трябваше да съществува

Друг възможен източник на инфлационен натиск е изтеглянето на капитали от дадена икономика. И при този сценарий намаляването на лихвите е лоша идея, тъй като намалява възвращаемостта на финансовите активи и прави икономиката още по-малко привлекателна за инвеститорите.

Новата бедност в Турция: "Принудени сме да пестим от всичко"

Конкретно за Турция инфлацията е резултат от вътрешни и външни фактори като аз това допринасят и действията на централната банка. Третият основен сценарий за покачване на потребителските цени е това да става чрез вноса. В случая нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции, доведоха до безпрецедентно поскъпване на храните и горивата в глобален мащаб.

През първото тримесечие на тази година турската икономика нарасна със 7,3% на годишна база, движена от експорта, вътрешното потребление и държавните разходи. Понижаването на лихвите има положителен ефект и за трите компонента.

Отказва ли се Турция от борбата с галопиращата инфлация?

Само че цената на този успех се плаща чрез инфлацията на потребителските цени, която достигна през юли 79,6% на годишна база.

А турският президент Реджеп Ердоган е привърженик на неортодоксалното схващане, че високите лихвени проценти предизвикват инфлация. Освен това Централната банка на Турция не е напълно независима институция. От 2019 г. насам Ердоган уволни трима нейни управители, които се опитваха да следват по-конвенционален икономически курс.