Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Украйна трябва да си върне Крим във войната, обяви Зеленски

Снимка от кримското крайбрежие след вчерашната експлозия

© Reuters

Снимка от кримското крайбрежие след вчерашната експлозия

Войната в Украйна започна с Крим и трябва да приключи с освобождението му.


Това каза украинският президент Володимир Зеленски в поредното си видеообръщение малко след като поредица експлозии разтърсиха руска военновъздушна база на анексирания от Москва полуостров.


Русия разглежда като основна версия детонацията на авиационни боеприпаси.


Държавният глава не коментира взривовете по същество, но каза: "Днес има много внимание към темата за Крим. И правилно. Защото Крим е украински и никога няма да се откажем от него."


Обясни и че Украйна готви "нови решения за защита и помощ в осъществяване на правата на коренните народи" и "програма за икономическо обновление на нашия Крим след освобождението му от окупаторите".


Думите на Зеленски са втвърдяване на позициите на Украйна. Президентът е допускал възможността за мир, ако Русия се изтегли от териториите, на които нямаше присъствие преди 24 февруари.

Това би било статуквото на анексията и дипломатическото признание за двете "републики", обявили независимост в Донбас. И в предложението за прекратяване на огъня от края на март Украйна фактически отлагаше решаването на въпроса за Крим и приемаше, че за него няма да се водят разговори.


Русия не прие документа, а впоследствие двете страни предпочетоха да разчитат на резултатите на бойното поле. Зеленски коментира темата в момент, когато Украйна се опитва да си върне южната Херсонска област и части от Запорожка, окупирани от Русия. Херсон бе първият овладян голям град отчасти защото руските сили нахлуха в района от юг, през Крим.
Няма да има и продължителен мир и в много страни по крайбрежието на Средиземно море, тъй като Русия може да използва полуострова ни като своя военна база.
Володимир Зеленски,

президент на Украйна


Зеленски обвини Русия, че донесла на Крим мащабни репресии, екологични проблеми, икономическа безизходица и война, а присъствието на силите ѝ на полуострова определи като заплаха за цяла Европа.


Какво казва Украйна за взрива в Крим


Най-малко един цивилен е убит, а осем други са ранени при взрива на около 50 км северно от Севастопол. Кадри в социалните мрежи показаха паниката на летовници на близкия плаж.


Съветникът на началника на кабинета на Зеленски, Михайло Подоляк, отрече Киев да има нещо общо с взрива. Пред възобновилата излъчването си телевизия "Дожд" Подоляк също така допусна, че взривовете може да са дело на партизани, а друга версия е свързана с руска некомпетентност.


Хората, които живеят под окупация, разбират, че окупацията е към своя край.
Михайло Подоляк,

съветник на началника на кабинета на президента на Украйна


Преди два месеца властите в Крим говориха за атаки срещу петролни платформи, а в края на миналия месец бе потвърдена атака с дрон срещу военноморски обект в Севастопол. До този момент обаче Украйна не е извършвала атаки на самия полуостров.