Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

За Петков ще е трагично, ако се изпуснат американските танкери газ, и се плати в рубли

Кирил Петков

© Велко Ангелов

Кирил Петков

Ако изпуснем американските танкери, бих протестирал по тази политика. Би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Ще ме е страх за зимата", заяви пред "Нова телевизия" бившият премиер Кирил Петков.


Петков отново обясни и позицията си за ситуацията с газовите доставки, които са част от причините служебният кабинет да създаде кризисен щаб в енергетиката.


Той добави, че офертата за седем танкера втечнен газ от САЩ ще стане задължителна за изпълнение, ако България поиска. След извършените разходи по регазификация и пренос тя ще е на цена 20 долара под борсовите стойности в Европа. Идва директно от производител, който по думите на Петков е най-голямата американска компания в света. Няма посредници.


"Изненада ме, че като се обяви кризисния щаб не се направиха две неща - не се покани никой от "Булгаргаз", никой не се обади на фирмата, готова да отстъпи слота за октомври и американската компания първата седмица не беше потърсена. Какво прави този кризисен щаб", попита Петков.


Той смята, че е риск отсрочката за подписване на договора, поискана от служебното правителство, за която вчера съобщи енергийният министър Росен Христов.


"Да не се заключи октомврийският и ноемврийският договор е голям риск", посочи Петков.


Той защити думи на Лена Бориславова, че газът за България може да бъде четири пъти по-евтин от получавания от "Газпром"


"Четири пъти ще бъде по-евтин газът когато влезе в експлоатация газовата връзка с Гърция , което трябва да стане до края на август. Когато завъртяхме крана имаше налягане от 40 бара. Сега ни трябват акт 15 и 16, които спокойно могат да се издадат до края на август. Ако не заработи през септември, ще твърдя, че умишлено не се прави. Газът е в тръбата", заяви Петков.


Според него България ще докаже на арбитражен съд, че е искала всеки ден газа от "Газпром", и е била изрядна по договора.


"Булгаргаз" купуваше свободни количества от гръцки доставчик. Проблемът не са рублите, а сигурността на доставката. Германските и италианските компании плащат с рубли, а им спират и намаляват газа. Страх ме е, че ще започне отоплителният сезон и ще ни спрат газа. Не е въпрос на идеология, както видяхме с петрола договорихме дерогация. Въпросът е зимнияте месеци имаме ли парно и топла вода. Най-доброто е България да не е зависима от "Газпром" тази зима", обобщи Петков.