Bulgaria
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Започва регистрацията на партиите за парламентарните избори

Партиите и коалициите имат една седмица да се регистрират за участие в изборите на 2 октомври.

© Георги Кожухаров

Партиите и коалициите имат една седмица да се регистрират за участие в изборите на 2 октомври.

От 9 ч. на сряда (10 август) до 17 ч. на 17 август, или за една седмица партиите и коалициите, които искат да участват в надпреварата за гласовете на избирателите, трябва да подадат документи в Централната избирателна комисия (ЦИК). Предсрочните парламентарни избори са на 2 октомври.


Условията, обобщени в решението на ЦИК, са наименованието или абревиатурата на партия или коалиция да не съвпада с друга регистрирана. Освен това, всеки участник в парламентарните избори, трябва да преведе по 2500 лв. по банков път на комисията, като средствата ще бъдат възстановени, ако дадена партия и коалиция е получила поне 1% от действителните гласове на изборите. Партиите и коалициите трябва да падат и списък с имена и подписи на поне 2500 техни поддръжници.


Как да гласувам на друг адрес, или важни срокове и липси за изборите - тук


До края на август трябва да са известни кандидат-депутатите от всички партии, тъй като до 30 август районните избирателни комисии трябва да подадат списъците с желаещи да влязат в парламента. В последния ден на настоящия месец ЦИК ще определи с жребии какви номера в изборните бюлетини ще има всяка от партиите и коалициите.


За (не)вероятната предизборна коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - тук