logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Защо обновяването на СЕМ с нов член няма да донесе нужната промяна

Няма коментари.

Мандатът на един от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Иво Атанасов, изтича на 17 юли и комисията трябва да обнови състава си с ново попълнение. Процедурата вече бе задвижена. Кандидатурите са само две: Ия Петкова-Гурбалова е кандидатът на БСП, а Галина Георгиева е предложена от председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ).

Според правилника, приет от Комисията по култура и медии, кандидатите трябва да защитят пред тях идеите си за медийната регулация и да обяснят как си представят работата в надзорния орган. Това вече се случи в четвъртък. Членовете на медийната комисия им поставят и въпроси. Този път те бяха основно за това как си представят ролята на регулатора в борбата с фалшивите новини; какво ще е участието на СЕМ в дебатите за свободата на словото; как си представят ролята на регулацията в дигиталния свят; каква е мисията и мястото на обществените медии.

Според маркетинг директора на НДК Ия Петкова СЕМ не трябва да е цензор, а регулатор на медийното съдържание. "Регулаторът трябва да е безпристрастен в своите решения, обективен. Бих станала член на СЕМ в търсенето на екипност - както между колегите вътре в съвета, така и между другите заинтересовани. Всички медии, в частност обществените медии, имат една неизпълнена отговорност към младата аудитория", каза Петкова. По думите й уменията и знанията не зависят от политическите възгледи.
Галина Георгиева

Галина Георгиева е икономист по образование. Тя е част от екипа на ПРОФОН - дружество за колективно управление на сродни права в музиката. Била е мениджър национални продажби в "Нетера комуникейшънс".
Ия Петкова-Гурбалова
Ия Петкова-Гурбалова е главен асистент в катедра "Стопанско управление" в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя е част от оперативното управление на НДК и ръководи направление "Стратегическо развитие, маркетинг, реклама и продуцентска дейност". Работила е и в Европейския парламент в Брюксел.


Кандидатът на ГЕРБ Галина Георгиева коментира пред депутатите, че ако бъде избрана, ще работи за това решенията в СЕМ да бъдат вземани с колегиалност, както и от действията й да има полза за по-добра медийна среда в България. На въпрос дали СЕМ трябва да се меси в дебата за свободата на словото Георгиева каза, че свободата е индивидуална черта, но с общи усилия нещата ще се случат, а Петкова допълни, че трябва да има проактивност. Според кандидата на БСП трябва да се работи за това медиите, особено обществените, по-често да изпълняват функциите си да възпитават и образоват.

Попитани за борбата с фалшивите новини, и двете се обявиха за по-добра медийна грамотност. Според Ия Петкова трябва да се работи за по-добра медийна среда и за това журналистите да бъдат гарант за точна и достоверна информация.

Избор без избор

Основните забележки към кандидатурите са, че и двете са неразпознаваеми в медийния сектор и не се ползват с публична популярност и авторитет в медиите. Нещо повече - не са работили в медиа, което би означавало, че имат чувствителност към основните проблеми в сектора.


Тези упреци не са отправяни за пръв път. От години се наблюдава дефицит на кандидати със сериозна експертиза, които да работят в регулатора по същество и да утвърждават професионализма му. Хора, които да познават структурата и спецификите в работата на електронните медии, които са основен обект на работата им. Една от причините е фактът, че в медийната регулация по-често влизат политически обвързани лица вместо независими експерти, които да работят за интересите на гражданите и пазара.

Критиките към регулатора нито са от днес, нито са новина. От години ги слушаме, отправяме и коментираме с надежда за промяна. Но изглежда, че и тази възможност в регулатора да влезе нов човек няма да донесе нужната промяна - нито като професионален капацитет, нито като доминация на представители на управляващите в състава му. А това ще продължи да рефлектира върху вземането на решения. Само в последния месец ясно се видя как в конкурсите за генерален директор на обществените БНТ и БНР надделя политическият избор пред професионалния.

Изглежда, и този път регулацията ще стане жертва на инерцията и ще остане под плътната сянка на лошия си имидж.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO