Cyprus

Covid19: Τα μέτρα που επιβάλλονται σε διάφορες χώρες του κόσμου

Αυξάνουν τα μέτρα περιορισμού η μία μετά την άλλη οι χώρες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται ξεπέρασαν τα 32 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

  Θέλοντας να αποφύγουν το καθολικό lockdown, προβαίνουν συνεχώς σε επανεξέταση των μέτρων, με τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν συνεχώς νέα μέτρα ούτως ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοιού. Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα, μέχρι στιγμής, που επέβαλε για δεύτερη φορά καθολικό lockdown, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης.

Πιο κάτω αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν μέχρι στιγμής σε Ισραήλ, Ελλάδα, Βρετανία, Ισπανία και Γαλλία.

Ισραήλ

Από τις 18 του Σεπτέμβρη το Ισραήλ εισήλθε σε δεύτερο πανεθνικό lockdown για περίοδο τριών εβδομάδων. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που επανέρχεται σε καθολικό lockdown, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα που ισχύουν στο Ισραήλ:

• Κλείσιμο όλων των χώρων εργασίας, με εξαίρεση τους βασικούς χώρους εργασίας που θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς.

• Κλείσιμο όλων των υπαίθριων αγορών.

• Τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και εκείνα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν.

• Οι άνθρωποι απαγορεύεται να πηγαίνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 μέτρων (0,6 μίλια) από τα σπίτια τους, εκτός από εγκεκριμένους λόγους.

• Οι προσευχές και οι διαδηλώσεις επιτρέπονται σε ανοιχτούς χώρους μόνο για ομάδες έως 20 ατόμων και πρέπει να πραγματοποιούνται σε απόσταση 1.000 μέτρων από το σπίτι κάποιου.

• Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα λειτουργούν  με περιορισμούς.

• Αναστέλλονται οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

• Όλα τα αθλήματα, εκτός από τα επίσημα διεθνή παιχνίδια, θα απαγορεύονται.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πλήγμα το αντιμετωπίζει η Αττική με την κυβέρνηση να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα για την περιοχή, τα οποία ισχύουν από την Δευτέρα 21/9 και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 4/10 και αφορούν:

• Ανώτατο όρια τα 9 άτομα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως δηλαδή η εστίαση, τα καφέ και τα μπαρ.

• Τον περιορισμό στον αριθμό προσκεκλημένων σε γάμους, βαφτίσεις, όπως και στις κηδείες στα 20 άτομα.

• Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι ηλικιωμένοι (από 65 ετών και άνω), να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα. Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων με ΜΜΜ.

• Διαμονή των ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. οι μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας.

• Αναστολή των συναυλιών όπως και των προβολών στους κλειστούς κινηματογράφους.

• Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

• Σε 3 κύματα η προσέλευση των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα στις 7, 8 και 9 το πρωί.

• Σε 4 κύματα εντός 2ώρου από την έναρξη της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως και στην αποχώρησή τους.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε νέα δρακόντεια  μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καλώντας τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι τους όπου είναι εφικτό και έδωσε εντολή τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Οι νέοι περιορισμοί για την Αγγλία πιθανόν να διαρκέσουν έως και 6 μήνες.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

• Οι υπάλληλοι γραφείου καλούνται να εργάζονται από το σπίτι τους όπου αυτό είναι εφικτό

• Όλες οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα σερβίρουν αποκλειστικά σε καθήμενους και θα κλείνουν στις 10 μ.μ., ωστόσο οι υπηρεσίες delivery θα λειτουργούν κανονικά

• Η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα επεκταθεί στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, εντός των ταξί και σε όποιον κάνει χρήση υπηρεσιών φιλοξενίας

• Τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας διπλασιάζονται στις 200 λίρες για την πρώτη παράβαση

• Το όριο για τους γάμους τοποθετείται στα 15 άτομα, ενώ για τις κηδείες στα 30

• Ο "κανόνας των έξι" (συναθροίσεις μέχρι του ορίου των έξι ατόμων) θα εφαρμόζεται και για τις αθλητικές ομάδες στα σπορ κλειστής σάλας

• Το σταδιακό άνοιγμα των σταδίων για τους φιλάθλους αναβάλλεται

Ισπανία

Η περιφέρεια της Μαδρίτης, επίκεντρο της πανδημίας στην Ισπανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/9) ότι επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα, της ελεύθερης διακίνησης, και σε άλλες συνοικίες.

Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία τέθηκαν σε ισχύ σε τμήματα της ισπανικής πρωτεύουσας τη Δευτέρα (21/9), με εκείνους που πλήττονται να μπορούν να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους μόνο για βασικές ανάγκες, όπως να πάνε στη δουλειά, να πάνε στο γιατρό ή να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Οι περιορισμοί ισχύουν σε ζώνες με πάνω από 1.000 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους και θα ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, η Μαδρίτη:

• Κλείνει πάρκα και κήπους σε ορισμένες περιοχές

• Τα καταστήματα και τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά, αλλά η χωρητικότητα είναι περιορισμένη.

Παράλληλα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα (27/9) στη Μαδρίτη εναντίον της επιβολής μερικής καραντίνας σε ορισμένες λαϊκές συνοικίες της περιοχής της ισπανικής πρωτεύουσας, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Από αύριο Δευτέρα, επιπλέον 167.000 κάτοικοι δεν θα μπορούν να φύγουν εκτός της συνοικίας τους παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους.

Με την επέκταση αυτή των μέτρων, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από τους περιορισμούς στη μητροπολιτική περιοχή της Μαδρίτης είναι λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκ των συνολικά 6,6 εκατομμυρίων.

Γαλλία

«Η κατάσταση γενικά επιδεινώνεται», με αυτή τη φράση ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, ξεκίνησε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά του κορωνοιού.

Οι μεγαλουπόλεις Μπορντό, Λυών, Νίκαια, Λιλ, Τουλούζη, Σεν Ετιέν, Παρίσι, Ρουέν, Γκρενομπλ και Μοντπελιέ, πέρασαν σε κατάσταση ενισχυμένου συναγερμού. Από το Σάββατο (26/9) σε αυτές τις πόλεις απαγορεύονται οι τοπικές γιορτές και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε παραλίες και πάρκα, ενώ η πολυκοσμία σε μαζικά θεάματα μειώνεται από τα 5000 άτομα στα 1000.

Από τη Δευτέρα επίσης, στις πόλεις με ενισχυμένο συναγερμό, τα μπαρ θα κλείνουν στις 10 το αργότερο, ενώ ο υπουργός Υγείας κάλεσε στην ενίσχυση της τηλεργασίας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Γουαδελούπη και τη Μασσαλία, που τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Σε αυτές τις περιοχές κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που δέχονται κοινό, εκτός κι αν ισχύει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για ορισμένες εξ αυτών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ισχύ 15 ημερών, ωστόσο ο υπουργός δεν απέκλεισε οι περιοχές αυτές να περάσουν σε κατάσταση ύψιστου υγειονομικού συναγερμού, αν η επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση και γεμίσουν οι εντατικές.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μασσαλία και τη Γουαδελούπη έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τις τοπικές αρχές να μιλούν για οικονομική καταστροφή.

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλώνουν τα clusters: Κρούσματα σε ποδοσφαιριστές και μαθήτρια στη Λεμεσό

Απεβίωσε από κορωνοϊό Κύπριος στην Αυστραλία-Η «ιδιαίτερη» ιστορία του (pics)

Σε αυτοπεριορισμό η Στέλλα Κυριακίδου – Θετική στον ιό στενή της επαφή

Αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi