Cyprus

Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην εκτόνωση

Σε αυτή τη θέση κατέληξαν τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ στην πρώτη συνάντησή τους με φυσική παρουσία από τον Μάρτιο, όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η συζήτηση ήταν μακρά και έγινε σε βαρύ κλίμα για τη Τουρκία, εξαιτίας τόσο της κατάστασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όσο και της εμπλοκής της Άγκυρας στο λιβυκό ζήτημα, όπου παραβιάζει συστηματικά σύμφωνα με καταγγελίες κρατών-μελών το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το κλίμα έγινε πιο βαρύ μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το ζητούμενο είναι η αλληλεγγύη

Παρεμβάσεις του υπΕξ Νίκου Δένδια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας τόνισε στους ομολόγους του  ότι υπάρχει μια συνεχής προκλητικότητα της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Για το λόγο αυτό εξήγησε ότι η Αθήνα θεωρεί πως πρέπει η ΕΕ να είναι έτοιμη όχι μόνο να επιβάλει κυρώσεις αλλά και να επιδείξει την αλληλεγγύη με όλα τα μέσα, όπως προβλέπεται στη συνθήκη, σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει κυρώσεις εναντίον προσώπων, που έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στην άλλη πλευρά. Θέλει συγκεκριμένα τομεακά μέτρα, ενώ οι τομείς που θα επιλεγούν πρέπει να προκαλούν ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Ταυτόχρονα με την προετοιμασία των μέτρων και μετά από πρόταση της Γερμανικής Προεδρίας, ο κ. Μπορέλ ανέλαβε να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση της έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση, διευκρινίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η πλήρης αλληλεγγύη των εταίρων σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει τον Αύγουστο, όπου ο κ. Μπορέλ θα φέρει τα πιθανά μέτρα, τα οποία στη συνέχεια θα εξειδικευθούν. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εταίρους ότι θα ζητήσει την σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Τέρμα στις μονομερείς τουρκικές ενέργειες

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, γιατί η ενέργεια αυτή «πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία», ενώ κάλεσε την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η Τουρκία είναι μια “σημαντική χώρα”, με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις, αλλά «με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες». Το Συμβούλιο αναγνώρισε “ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωσή τους, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν, ενώ οι γεωτρήσεις εντός  της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι καλεί την Άγκυρα να συμβάλει και σε πολιτική λύση στη Λιβύη.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Football news:

Real Madrid: Casillas will always be a Real Madrid player. The best goalkeeper in the history of Spain
In Spain, complete chaos: Espanyol refuses to fly out of La Liga, Depor and all the others - from Segunda
Ferran Torres passed a medical before transferring to Manchester City and signed a contract until 2025 (Fabrizio Romano)
Emmanuel Adebayor: Mourinho is the best coach in the history of football
Casillas announced his retirement
De Gea has found a double-the coach of Scottish Ross County. In his team, 19% of the players are called Ross – even all the goalkeepers
Ancelotti on the recipe for winning the Champions League: unconsciousness of actions, luck and courage