Cyprus

Επιστολή Foreign Office για ανησυχίες και αντιδράσεις Βρετανίας για Βαρώσια

Την ανησυχία και τις κινήσεις αντίδρασης του Λονδίνου μετά από την προαναγγελία και την επακόλουθη υλοποίηση του ανοίγματος παραλιακού τμήματος της περίκλειστης πόλης Αμμοχώστου κατά παραβίαση των συναφών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκθέτει η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον με απαντητική επιστολή προς τον βουλευτή σερ Ρότζερ Γκέιλ, Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο. 

Σημειώνεται αρχικά πως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεθνής κοινότητα και ο ΓΓ των Ην. Εθνών, αντιμετώπισε με ανησυχία την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου και του Ερσίν Τατάρ στις 6 Οκτωβρίου για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και το επακόλουθο άνοιγμα αυτής της παραλίας στις 8 Οκτωβρίου. 

Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά υφυπουργός συνεχίζει: «Προβήκαμε σε παραστάσεις προς την Τουρκία μέσω της πρεσβείας μας στην Άγκυρα τόσο πριν όσο και μετά από την ανακοίνωση. Αυτές έχουν ενισχυθεί από συζητήσεις με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο».

Σημειώνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ζήτησε τη διεξαγωγή κεκλεισμένων διαβουλεύσεων για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το θέμα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992)», διαβεβαιώνει επίσης η κα Μόρτον.

Συμπληρώνει ότι στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο υποστηρίζει «πλήρως» τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαίωνε τη στήριξη του Σ.Α. στα σχετικά ψηφίσματα, εξέφραζε βαθιά ανησυχία για την ανακοίνωση περί Βαρωσίων και ζητούσε την ανάκλησή της.

«Το ΗΒ συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Καλωσορίζουμε, ως εκ τούτου, τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για λύση».

Το θέμα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ως επείγοντος ζητήματος και ως τέτοιο συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους, καταλήγει η επιστολή της κ. Μόρτον προς τον σερ Ρότζερ.

Τα μέλη του προεδρείου της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο είχαν επισημάνει με την αρχική τους επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ότι δεν μπορεί παρά να είναι ώρα για τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε «αδιαμφισβήτητη και στιβαρή καταδίκη» της τουρκικής παράνομης ενέργειας να ανοίξει τμήμα του Βαρωσίου και να ζητήσει την ανάκλησή της.

«Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που μπορεί να μετέλθει για να διασφαλίσει ότι τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η επιστολή της Επιτροπής, που είχε σταλεί κατόπιν συζητήσεων με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Football news:

Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts
Liverpool have never scored a goal against Atalanta in their home Champions League match
Liverpool lost at home for the first time in 2 years! Gave Atalanta a couple of goals and never hit a goal
Zidane about 2:0 with Inter: real deserved to win by playing well. I am very happy with the players