Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ερσίν Τατάρ στη Χουριέτ: Οι ΗΠΑ πολιορκούν την Κύπρο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο της φιλοκυβερνητικής Χουριέτ, Χαντέ Φιράτ, από τα Βαρώσια αντέδρασε κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι «η λογική εξοπλισμού του νησιού υπερβαίνει την άμυνα, είναι πολιορκία».

«Στο πλαίσιο της συνέντευξής μας με τον πρόεδρο της «ΤΔΒΚ» Ερσίν Τατάρ επισκεφτήκαμε μαζί τα Βαρώσια. ‘Το επόμενο στάδιο στα Βαρώσια ίσως είναι τα εγκαίνια κάποιων δημόσιων κτιρίων. Στις 8 Οκτωβρίου 2022, δεύτερη επέτειο από το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα δοθεί ένα δώρο στον πρώτο που θα έρθει στην πόλη, ακριβώς στις 12:00. Θα το γιορτάσουμε με μια συναυλία’», δήλωσε ο Τατάρ.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, «η κλιμάκωση των εντάσεων εκ μέρους της Ελλάδας για τα ζητήματα του Αιγαίου και της ΤΔΒΚ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πρώτα το εμπάργκο στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου και στη συνέχεια να εκπαιδεύσουν το στρατό της, όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη αντίδραση τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ».

Τα μηνύματα του Τατάρ προς τις ΗΠΑ είναι τα εξής: «Εγγυητές στην Κύπρο είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να συνάπτει διαφορετικές συμφωνίες; Είναι παράνομο και αυτή η κατάσταση θα αυξήσει την ένταση, θα δημιουργήσει νέα ένταση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά πράγματα. Η Λεμεσός από την ελληνική πλευρά έγινε ρωσική πόλη. Έχουν επενδύσεις, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα. Ετοιμάζονταν μάλιστα να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα. Η ελληνική Κύπρος όμως πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για τη Ρωσία, επειδή είναι μέλος της Ένωσης. Εν τω μεταξύ, πανικοβλήθηκαν γιατί απευθείας πτήσεις προς τη Ρωσία θα ξεκινήσουν από την ΤΔΒΚ. Η ελληνική Κύπρος αποστασιοποιήθηκε από τη Ρωσία. Τώρα οι ΗΠΑ επιβραβεύουν την ελληνική Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Τουρκία και να την αναγκάσουν να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Η λογική εξοπλισμού του νησιού υπερβαίνει την άμυνα, είναι πολιορκία. Είναι μια πρόκληση για την Τουρκία. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη μητέρα-πατρίδα. Ο στρατός και η ισχύς της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα. Εάν οι ΗΠΑ μιλούν για νόμο και δικαιοσύνη, πώς μπορούν να στέκονται στην άκρη και απλώς να παρακολουθούν έναν λαό να διώκεται;»


Θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία;
«Αρκετές εταιρείες προσπάθησαν να πάρουν άδεια για αυτό. Έχουμε και μια αίτηση. Είμαστε σε διαδικασία συμβουλευτικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να αποφύγουμε διπλωματικά και πολιτικά προβλήματα. Τουρίστες από οποιαδήποτε χώρα έχουν ήδη την ευκαιρία να έρθουν μέσω Τουρκίας», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Στη συνέχεια ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος έγινε βασιλιάς, ο πατέρας του είναι Έλληνας. Υπάρχει ένας θαυμασμός για την Ελλάδα. Αλλά ο λαός της Αγγλίας γνωρίζει την αλήθεια και η Αγγλία αδικεί το λαό της».

Δεν είναι δυνατή η μία κυριαρχία
«Η ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ πήγε την πολιτική μας ένα βήμα παραπέρα. Είναι μια ιστορική δήλωση. Πρέπει να έχουμε το δικό μας κράτος. Η έκκλησή του για αναγνώριση έχει πάει την πολιτική μας ένα βήμα πιο μακριά. Δεν είναι πλέον δυνατό να ενωθούν αυτές οι δύο δομές, αυτά τα δύο κράτη. Μια στέγη, μια κυριαρχία δεν είναι πλέον δυνατή. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι χωρίς να αναγνωριστεί για εμάς η κυριαρχία, η ισότητα και το ισότιμο καθεστώς. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι στη βάση δύο κρατών».

Ποιος θα αναγνωρίσει και πότε;
«Η ένταξή μας ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι στην ημερήσια διάταξη, ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί. Στη συνέχεια της διαδικασίας, οι διμερείς μας σχέσεις με χώρες θα καταστούν δυνατές μέσω φοιτητών που σπουδάζουν στην ΤΔΒΚ, μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού και καθώς οι λαοί θα γνωρίζονται μεταξύ τους. Θα γίνει σταδιακά, με διπλωματικά βήματα».

Στη συνέντευξη τέθηκε και η δήλωση του Ελληνοκύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ‘Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα στα χέρια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις’. Ο Ερσίν Τατάρ δίνει μια σκληρή απάντηση στον Έλληνα ηγέτη: «Φυσικά, ως μουτζαχεντίν θα προτάξουμε τα στήθη μας στο όνομα της ύπαρξης και της ασφάλειάς μας μέχρι τέλους. Ας μιλήσει ο καθένας κατά το ανάστημά του. Εάν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να μας ενισχύσει στρατιωτικά μέσα σε μια ώρα. Ούτε εμείς ούτε η Τουρκική Δημοκρατία κοιτάζουμε προς την άλλη πλευρά. Το μόνο που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε με ασφάλεια, ειρήνη και ηρεμία».

Η δημοσιογράφος συνεχίζει για τα  Βαρώσια: «Καθώς ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ και εγώ επισκεπτόμασταν τα Βαρώσια, μια από τις πιο όμορφες στιγμές ήταν το ενδιαφέρον ομάδας τουριστών που έρχονταν από την ελληνική πλευρά. Οι Πολωνοί τουρίστες άκουσαν για τα Βαρώσια από τον ίδιο τον πρόεδρο. Κατέγραψαν τα λόγια του με τα κινητά τους τηλέφωνα. Μετά τον καταχειροκρότησαν και θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Στις 8 Οκτωβρίου 2020, στις 12:00 ακριβώς, άνοιξε ένα τμήμα των κλειστών Βαρωσίων. Με τις δύο υπέροχες παραλίες της, η πόλη δεν είναι πλέον φάντασμα αλλά μια πόλη-μουσείο… Την επισκέφθηκα με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ και ο φωτορεπόρτερ μας φωτογράφισε την επίσκεψή μας σε αυτή την πόλη-μουσείο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου Τατάρ για την πόλη, τις παραλίες της οποίας θαύμασα: ‘Περιμέναμε 47 χρόνια για μια συμφωνία. Δεν συνέβη, οι Ελληνοκύπριοι πάντα αποχωρούσαν. Ήταν δικαίωμά μας να ανοίξουμε τα Βαρώσια, και το κάναμε. Παρά την πανδημία, ο αριθμός των επισκεπτών στα Βαρώσια έχει ξεπεράσει τις 750.000. Η γη ανήκει σε οθωμανικά ιδρύματα, μερικά από τα κτίρια ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και Βρετανούς. Υπάρχουν επίσης δημόσια κτίρια. Λειτουργεί η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας που συστάθηκε για τα κτίρια. Όσοι θέλουν πίσω την περιουσία τους πρέπει να κάνουν αίτηση σε αυτή την Επιτροπή και να υποβάλουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Το επόμενο στάδιο στα Βαρώσια μπορεί να είναι τα εγκαίνια κάποιων δημόσιων κτιρίων. Στις 8 Οκτωβρίου 2022, στη δεύτερη επέτειο από το άνοιγμα της πόλης, θα το γιορτάσουμε με συναυλία. Είναι η πιο όμορφη παραλία του κόσμου. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Βρίσκω ηρεμία εδώ, προσπαθώ να έρχομαι συχνά’».