Cyprus

Κορωνοϊός στους νέους: Σοκάρουν οι μελέτες για τις βλάβες που τους αφήνει

Ειδική μνεία στη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα από τους οποίους παρατηρούνται φαινόμενα χαλάρωσης σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, έκανε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ο καθηγητής έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, προτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Παράλληλα, όπως παρατήρησε, παρατηρείται πλέον μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες.

Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, τόνισε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε προσωπική εμπειρία μετά από επικοινωνία με ένα γιατρό ο οποίος «νοσήλευε τρις ανθρώπους νεαρής ηλικίας 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης.

«Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως -παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά- ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Τι δείχνει γερμανική μελέτη

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε μια πρόσφατη γερμανική έρευνα των τελευταίων ημερών, η οποία μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό -και μάλιστα οι δύο έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους- συγκρίνοντας την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

«Ηταν κυρίως νέοι, υγιείς άνθρωποι, ενώ κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους» πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να απαντήσει αν επιμείνουν τα ευρήματα αυτά για αρκετό καιρό στους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως δεν το γνωρίζουμε ακόμη, σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι».

«Τα ερωτήματα δεν έχουν άμεσες απαντήσεις και απαιτούν έρευνα» επεσήμανε, τονίζοντας ότι ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα.

«Είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή και ακόμη δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας».

Ειδική επικοινωνιακή στρατηγική για τους νέους

Καταλήγοντας, και απευθυνόμενος προς τους νέους, είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά το αποδείξατε. Βιώσαμε τους καρπούς της επιτυχημένης προσπάθειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας».

Αποκάλυψε δε, ότι στην επιτροπή συζητήθηκε ειδική επικοινωνιακή στρατηγική προς τους νέους, με μηνύματα από νέους ανθρώπους για νέους ανθρώπους. «Και εγώ αν ήμουν 17χρονος θα αμφισβητούσα» είπε χαρακτηριστικά.

Football news:

Mane scored for Arsenal. Sadio has 3 goals in 3 Premier League games
Lacazette scored after a mistake by Robertson. The forward has 3 goals in 3 Premier League games
Roy Keane: for Solskjaer, the honeymoon at Manchester United is over, the pressure will grow. Need a trophy
Dembele was late for Barcelona training. Koeman demands to arrive at the base an hour before class
Chris Waddle: I Don't see Manchester City Winning the Premier League this season
Lewandowski and Kuizans laughed at rumors of a conflict in training
Kevin-Prince Boateng signed a contract with Monza Berlusconi until the end of the season