Cyprus

Κωστρίκης:Κριτήριο η επιδημιολογική εικόνα μέχρι την Τετάρτη, αλλιώς νέα μέτρα

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο καθηγητής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ εξήγησε ότι η επιδημιολογική ομάδα θα περιμένει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά θα παρθούν νέες αποφάσεις. 

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα στην Ευρώπη

Αρχικά ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε περάσει την γραμμή της μη επιστροφής».

Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί  στα βήματα που θα να γίνουν για να φρενάρουμε τη επιδημία «γιατί αν δεν τα καταφέρουμε θα ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και θα είναι δύσκολο να την έχουμε κάτω από το δικό μας έλεγχο. Είναι πάρα πολύ κοντά στο σημείο να εκτροχιαστεί και να μην μπορούμε να την μαζέψουμε».

Εξήγησε ότι όλοι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσο λειτούργησαν τα νέα μέτρα. «Αυτή τη στιγμή είναι ψηλά τα νούμερα αλλά έχουν σταθεροποιηθεί . Δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε φτάσει στην κορυφή της νέας έξαρσης».

Πρόσθεσε ότι αν μέχρι την Τετάρτη δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, τότε θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία της επιδημίας. «Ένα lockdown είναι μέσα στο ρεπερτόριο των μέτρων αλλά προσπαθούμε να το αποφύγουμε όσο γίνεται. Θα ήταν παράλογο αν λέγαμε ότι το lockdown δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα μας, ελπίζω να μην χρειαστεί».

Ο δρ. Κωστρίκης επεσήμανε ότι ο κόσμος κουράστηκε ψυχικά, καθώς δοκιμάζεται από το Μάρτη. Συμπλήρωσε ότι είναι ένα ψυχικό βάρος, καθώς ο κόσμος βρίσκεται κάτω από τα συνεχιζόμενα μέτρα με εφαρμογή της μάσκας, ενώ περιορίζονται και οι δουλείες όπως και τα οικονομικά των σπιτιών. «Όπως είπε και ο Υπουργός αυτή η ασθένεια είναι ένας μαραθώνιος και όχι αγώνας δρόμου».

Ανέφερε για ακόμη μια φορά πως ο κόσμος πρέπει να εφαρμόζει τα μέτρα, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα και εμβόλια που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Έξι με επτά εμβόλια βρίσκονται σε καλό δρόμο και μερικά από αυτά θα καταφέρουν να πάρουν άδεια», συμπλήρωσε.

Τέλος μίλησε και για τη μετάλλαξη του ιού ξεκαθαρίζοντας ότι είναι φυσική ιδιότητα των ιών να μεταλλάσσονται. «Δεν πιστεύω ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα είναι σε σημείο που θα αλλάξουν την ιδιότητα του ιού και που θα έχει επιπτώσεις στο εμβόλιο».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

166 νέα κρούσματα στην Κύπρο - Στο «κόκκινο» παραμένει η ιδιωτική πρωτοβουλία

Κορωνοϊός: Άλλαξε η διαδικασία ενημέρωσης κρουσμάτων και στενών επαφών τους

Football news:

Soboslai could move to Leipzig in the winter if Salzburg fail to qualify for the Champions League play-offs. The midfielder is also of Interest to Bayern
Bale has 200 career goals. He hasn't scored in European competition for 2 years
Fati became socio of Barca, but will not be able to vote in the next election
Jose Mourinho: some Tottenham players coming to visit LASK, Ludogorets, think they don't belong there
Pioli on 4:2 with Celtic: Milan did not lose their head at 0:2 and continued to play as a team
Messi will be at PSG next year. RMC Sport journalist on Barca forward
Suarez passed a negative test for coronavirus and will return to the General group of Atletico tomorrow