Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kuir Kıbrıs Derneği, belediye başkan adaylarının LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’ne destek göstermesini istiyor

Kuir Kıbrıs Derneği, 2018 yılında başlattığı LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol metnini, 25 Aralık'ta yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri kapsamında 18 belediyede gerçekleşecek olan yerel seçimler ile ilgili belediye başkan adaylarının imzasına açarak, kazanan adaylarla metinde geçen maddeleri hayata geçirecek.

Kuir Kıbrıs Derneği aktivisti Derviş Taşkıranlar, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü ile ilgili Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

Kuir Kıbrıs Derneği, tüm dünyada giderek derinleşen homofobik, bifobik ve transfobik söylem ve tutumları göz önünde bulundurarak, yerel yönetimlerin eşitlikçi ve özgürlükçü, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi ve LGBTİ+’ların (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artılar) hak ve özgürlüklerinin korunması ve iyileştirilmesi konularında sorumluluklarını hatırlatmak üzere belediye başkan adaylarına yönelik “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni”ni güncelleyerek 23 Kasım’da adayların imzasına açtı.

“SOSYAL POLİTİKALAR YETERSİZ”

Kuir Kıbrıs Derneği aktivisti Derviş Taşkıranlar "LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişiminin Haritalandırılması" kapsamında ortaya çıkan verilerde katılımcıların büyük bir çoğunluğunun, yüzde 76.9’u yerel yönetimlerin desteklerini ve LGBTİ+’lara yönelik sosyal politikaların yetersiz bulunduğunu ifade etti.

“LGBTİ+’LARIN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİN KORUNMASI İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILACAK”

Protokolün içeriği hakkında bilgi veren aktivist Derviş Taşkıranlar, protokolü imzalayan belediye başkan adaylarının başkan olmaları halinde bulundukları kentte eşitlikçi, özgürlükçü, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi, LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerinin korunması ve iyileştirilmesi için somut adımlar atmayı hedeflediklerini belirtti.

LGBTİ+’ların yerelde kamu hizmetlerine erişebilmeleri, sağlık hakkı, barınma hakkı, çalışma hakkı ve ulaşım hakkından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaları hayata geçirmeyi amaçladıklarını aktaran Derviş Taşkıranlar, belediyelerin bütçelerini hazırlarken gerekli politikaları göz önünde bulunduracağını vurguladı.

Derviş Taşkıranlar protokol kapsamında, belediye içinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsayan ayrımcılık, taciz ve şiddet karşıtı bir tüzük oluşturma hedefinde olduklarını açıkladı.

“LGBTİ+ DERNEK VE OLUŞUMLARIYLA İŞ BİRLİĞİ YAPILMASINI HEDEFLİYORUZ”

Gençlere yönelik faaliyet veren merkezlerin LGBTİ+ kapsayıcı olmasını; bu mekanların olmaması halinde LGBTİ+ kapsayıcı gençlik merkezlerinin kurulmasını amaçladıklarını aktaran Derviş Taşkıranlar, “Belediye kapsamında sağlanan hizmetlerin kapsayıcı biçimde sağlanabilmesi amacıyla LGBTİ+ dernek ve oluşumlarıyla iş birliği yapılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAMUSAL ALANLAR HERKESİN SOSYALLEŞEBİLECEĞİ AKTİF ALANLARA DÖNÜŞTÜRÜLECEK”

Taşkıranlar, kamusal alanlarının gerekli güvenlik önlemleri sağlanarak herkesin sosyalleşebileceği aktif alanlara dönüştürülmesini sağlayacaklarını aktardı. 

"BELEDİYE ÇALIŞANLARINA YÖNELİK LGBTİ+ HAKLARI VE AYRIMCILIK KONULARINDA MESLEK İÇİ EĞİTİMLERİN YÜRÜTÜLMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

LGBTİ+fobik algı ve tutumlarının değiştirilmesine yönelik ayrımcılık karşıtı bir tüzük hazırlama hedefinde olduklarını belirten Taşkıran, “Belediye çalışanlarına yönelik, LGBTİ+fobik algı ve tutumların değiştirilmesi amacıyla LGBTİ+ hakları ve ayrımcılık konularında hizmet içi eğitimler sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

Belediye birimlerine dair iş ilanlarında, işe alım ve terfi süreçlerinde LGBTİ+ çalışanlara herkesle eşit fırsat tanınması için politika geliştirmeyi planladıklarını vurgulayan Taşkıranlar, “Belediyelerin yaşlılara sağladığı hizmetlerinin LGBTİ+ kapsayıcı olması ve ilgili personelin LGBTİ+ farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Taşkıranlar, protokol ile belediyenin işlettiği kültür-sanat merkezlerinde ve sosyal merkezlerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularını ele alınmasını destekleyeceklerini vurguladı.

Taşkıranlar, protokol ile belediyenin mevcut basın yayın, internet ve sosyal medya alanlarında topluma yönelik LGBTİ+ haklarına ve ayrımcılık yasağına dair bilgilendirmeler için alan sağlamayı hedeflediklerini kaydederek, belediyenin aktif yönetiminde bulunan kamusal alanlarda LGBTİ+ hak ve özgürlüğüne yönelik farkındalık artırıcı kampanyaların yapılacağını söyledi.

Protokole göre, seçimi kazanan belediye başkanları, LGBTİ+ dostu olacak.

PROTOKOLÜ CTP’DEN 2 ADAY, TDP’DEN 2 ADAY, BAĞIMSIZ 1 ADAY İMZALADI

LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü şu ana kadar yerel seçimlerde aday olan belediye başkan adaylarından sadece 5’inin imzaladığına değinen Taşkıranlar, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Gazimağusa Belediye Başkan adayı Süleyman Uluçay, CTP’nin Lefkoşa Belediye Başkan adayı Sıla Usar İncirli, Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) Lefkoşa Türk Belediye Başkan adayı Mehmet Harmancı, TDP’nin Gazimağusa Belediye Başkan adayı Umut Kadı ve Girne Bağımsız Belediye Başkan adayı Zeki Çeler’in protokolü imzaladığını açıkladı.

“GEÇMİŞ DÖNEMLERDE LTB VE LEFKE BELEDİYESİ İLE PROTOKOLÜ HAYATA GEÇİRDİK”

Geçmiş dönemlerde de LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı ve Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ile hayata geçirdiklerini ifade eden Taşkıranlar, protokol ile güzel başarılar elde edildiğini vurguladı.

Taşkıranlar, LGBTİ+ bireylerin toplumda özellikle cinsel yönelim ve cinsiyet kimlik açısından ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.

Taşkıranlar, yerel yönetimler seviyesinde “ayrımcılıkla mücadele” edebilmek için protokol hazırladıklarını belirterek, bu protokoldeki amacın, yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde bulunarak hem farkındalığı artırmak hem de hak temelli bir yerden eşitliği sağlamak olduğunu kaydetti.

“LGBT HAKLARININ İNSAN HAKKI OLDUĞU MESAJINI VERMEK İSTİYORUZ”

Bu protokolle adayların şeffaf, özgürlükçü, eşitlikçi ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışına sahip olmasının taahhüt altına alındığına dikkat çeken Taşkıranlar, “LGBT haklarının insan hakkı olduğu mesajını vermek istiyoruz” dedi.

“PROTOKOLÜ, YEREL SEÇİMLERDE YARIŞACAK OLAN 67 ADAYDAN SADECE 5’İ İMZALADI”

Belediyelerden, toplumda marjinalleştirilmiş, yoksullaştırılmış bir grup olarak, LGBTİ+’ların yerelde kamu hizmetlerine erişim, sağlık hakkı, barınma hakkı, çalışma hakkı ve ulaşım hakkından yararlanmaya dair mevcut ayrımcılığın önüne geçmelerini ve bu haklardan eşit olarak yararlanılmasını sağlamak için gereken politikaları hayata geçirilmesini talep eden Taşkıranlar, belediye seçimlerinde yarışacak olan 67 adaydan sadece 5 adayın protokolü imzaladığını ifade ederek, bu sayısının çok düşük olduğunu ve yeterli olmadığını belirtti.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI

Taşkıranlar son olarak, insan haklarından taraf olan ve cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve çeşitliliğine saygı duyan tüm belediye başkan adaylarını protokolü imzalamaya ve bunu kamuoyu ile paylaşmaya davet etti. LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü 18 bölgede bulunan adaylar tarafından 16 Aralık 2022 tarihine kadar imzalayabileceklerini belirtirken, adayların, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü hakkında daha detaylı bilgi almaları için Kuir Kıbrıs Derneği’ne ait web sitesini ziyaret ederek veya 0542 858 58 47 numaralı dayanışma hattı üzerinden derneğe ulaşarak protokol hakkında detaylı bilgi alınabileceğini aktardı.

KUİR KIBRIS DERNEĞİ

Kuir Kıbrıs Derneği; cinsiyet, cinsiyet ifadesi, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılıklarıyla mücadele edilmesi yönünde çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Kuir Kıbrıs, LGBTİ+’ların insan haklarına erişimini sağlamak için hukuk, eğitim, psikoloji, sağlık gibi çeşitli alanlarda yerel ve uluslararası örgütlerle iş birliğiyle aktif olarak çalışan bir dernektir.