Cyprus

Λάρνακα – αποχετευτικό: Νέα αρχαία με το πρώτο σκάψιμο

Άρχισε η αναπόφευκτη ταλαιπωρία των Λαρνακέων, αφού ξεκίνησαν οι εργασίες σε δρόμους πέριξ της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, στο πλαίσιο του συμβολαίου C12A, για τη β’ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας. Ήδη άρχισε το σκάψιμο σε τρία μέτωπα, δηλαδή σε τρεις οδούς γύρω από τη Μητρόπολη, και όπως μας δήλωσε ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, και στα τρία μέτωπα έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα… Εξέλιξη που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενη, αφού η συγκεκριμένη περιοχή ήταν ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου. Τα πιο σημαντικά ευρήματα εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Τέρρα Σάντα, ο οποίος παραμένει κλειστός για την κυκλοφορία. Όλα τα ευρήματα που ανακαλύπτονται αξιολογούνται από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αυτήν τη στιγμή το σκάψιμο των δρόμων πέριξ της Μητρόπολης αφορά τη διερεύνηση και τον καθαρισμό των αυλακιών από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σταδιακά, οι εργασίες διερεύνησης για αρχαία θα επεκταθούν και σε άλλους δρόμους των ενοριών Μητρόπολης και Χρυσοπολίτισσας, οι οποίες είναι οι μοναδικές ενορίες της Λάρνακας που ακόμα δεν έχουν ενωθεί με το αποχετευτικό, καθότι τα έργα έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των πολλών αρχαίων.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, το ΣΑΛ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό αποκλειστικά για τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος, δηλαδή για την εγκατάσταση αγωγών όμβριων υδάτων, λυμάτων και φρεατίων. Ο κ. Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας πως το γεγονός ότι και στα πρώτα τρία μέτωπα που έχουν ανοιχθεί ανακαλύφθηκαν αρχαία δεν επιτρέπει στο ΣΑΛ να οριοθετήσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών. «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις εργασίες καθαρισμού των αυλακιών από τα αρχαία, αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε χρονοδιαγράμματα. Δυστυχώς, η ταλαιπωρία του κοινού θα είναι αναπόφευκτη, διότι πρόκειται για κεντρικούς δρόμους στη Λάρνακα. Σε ορισμένα σημεία έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα, τα οποία και αξιολογούνται. Θα βρούμε, όμως, τις λύσεις. Τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι παρόμοια με το ψηφιδωτό της οδού Αγίου Νεοφύτου, όπου σταμάτησαν οι εργασίες», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, και ξεκαθάρισε πως πρώτιστος στόχος του ΣΑΛ είναι η εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου μέρους τού υπό αναφορά συμβολαίου που ήδη έχει κατασκευαστεί στις γύρω περιοχές. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα (και τις ποσότητες) με την οποία θα ανακαλύπτονται αρχαία στο υπέδαφος των δρόμων.

Άγνωστο τι θα απογίνουν οι Άθλοι του Ηρακλή

Όσον αφορά το αξιόλογο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους Άθλους του Ηρακλή, το οποίο ανακαλύφθηκε εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στην οδό Αγίου Νεοφύτου στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, και πάλι στο πλαίσιο των εργασιών του αποχετευτικού της πόλης, οι αρχές της Λάρνακα περιμένουν ακόμα επίσημη ενημέρωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα της ανάδειξης του ψηφιδωτού. Κατά πόσον, δηλαδή, θα δημιουργηθεί επιτόπου ένας ειδικός χώρος για θέαση του ψηφιδωτού (σενάριο που φαντάζει το πιο πιθανό) ή εάν το εύρημα θα μεταφερθεί στο μουσείο. Θυμίζουμε ότι από τον καιρό που ανακαλύφθηκε το ψηφιδωτό κάτω από τον δρόμο, το 2016, η συγκεκριμένη οδός παραμένει κλειστή για την τροχαία κίνηση, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των περιοίκων. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια στις εργασίες για το αποχετευτικό στη γειτονιά τους, αλλά και στο θέμα ανάδειξης του περίφημου ψηφιδωτού, αρνούνται να πληρώσουν τα τέλη τους για το αποχετευτικό σύστημα!

Football news:

Barcelona has signed 19-year-old Sao Paulo forward Maia for 4.5 million. Compensation – 300 million euros
A video of homophobic slurs against Chelsea fans was removed by a bookmaker after criticism from the club's LGBT fans
Lazio will play in the 2020/21 Champions League thanks to Roma's relegation from the Europa League
Zidane about the game with Manchester City: real are at a disadvantage, this match is like a final
Maurizio Sarri: My future at Juve does not depend on the match against Lyon. Otherwise, the management will present themselves as Amateurs
Norwich refused to sell defender Lewis to Liverpool for 10 million pounds
Maurizio Sarri: Lyon has improved. Juve will have a difficult match