Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Να εμποδιστούν οι προσπάθειες της Τουρκίας για προσάρτηση, λέει στα κατεχόμενα ο γγ του ΚΚΔ

Για τις εκλογές στις 14 Μαΐου στην Τουρκία εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει το δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος δικαίου.

Η φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» θα πρέπει να ακουστεί στον κόσμο και να εμποδιστεί το συντομότερο δυνατό η προσπάθεια της διοίκησης της Τουρκίας να καταλάβει «αυτό τον τόπο» και να τον μετατρέψει σε έδαφος της, ανέφερε ο γγ του ΚΚΔ, Μεβζάτ Όζκουντ σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι παραμονές των εκλογών στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν θα προχωρούσε σε προσάρτηση των κατεχομένων

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Όζκουντ στην τηλεόραση Mayıs , όπου σημείωσε πως «υπάρχει μια διαδικασία που τεκμηριώνεται από το πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας από το 2018 προς την de facto προσάρτηση».

Συνεχίζονται, είπε, με συστηματικό τρόπο οι προσπάθειες να οδηγηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα προς εξαφάνιση και ότι ακολουθείται μια καταπιεστική διακυβέρνηση που συνέστησε η Τουρκία με «διορισμένους υποτακτικούς διοικούντες» και ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πού θα οδηγήσει αυτό.

Για τις εκλογές στις 14 Μαΐου στην Τουρκία εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει το δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος δικαίου. «Θα τελειώσει και η καταπίεση εδώ. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας χωρίς να τους περιμένουμε».

«Δεν μας απέμεινε τίποτα να χάσουμε και να φοβηθούμε. Πρέπει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί με πολύ πιο πολυπληθείς διαμαρτυρίες. Δυστυχώς, ο κοσμικός και σύγχρονος τρόπος ζωής μας και το κράτος δικαίου μας δεν μπόρεσαν να γίνουν αποδεχτά από την διοίκηση της Τουρκίας. Πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού», κατέληξε.

Κείμενο Συμφωνίας Κοινών Πολιτικών του Τραπεζιού των 6

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην Κίπρις ποστασί ο Ρασίχ Ρεσά σημειώνει πως οι αναφορές σην Κύπρο στο κυβερνητικό πρόγραμμα της αντιπολιτευτικής συμμαχίας στην Τουρκία, γνωστής και ως «τραπέζι των έξι», είναι ελάχιστες.

Θα περίμενε κανείς, πρόσθεσε, ότι το «τραπέζι των 6» θα εξέδιδε ένα σχέδιο έξι βημάτων για την Κύπρο ή θα ανέθετε σε 6μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων να θέσει υπό το μικροσκόπιό της το τι συμβαίνει στην Κύπρο, θα καθόριζε παραμέτρους έξι σημείων σε σχέση με το Κυπριακό και θα ενεργοποιούσε αμέσως αυτά τα έξι σημεία σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές.

Αυτό δεν ισχύει, ανέφερε γράφοντας ότι κατέχει το Κείμενο Συμφωνίας Κοινών Πολιτικών του Τραπεζιού των 6, που ανακοινώθηκε χθες, 30 Ιανουαρίου. «Η ανάγνωσή του είναι ατελείωτη», σημειώνει ο Ρεσάτ επισημαίνοντας ότι το κείμενο αυτό αποτελείται από 244 σελίδες και συνολικά 48.400 λέξεις στις οποίες η λέξη «Κύπρος» χρησιμοποιείται μόνο 6 φορές.

«Οι δύο πρώτες αναφορές εμφανίζονται στην ενότητα ‘εξωτερική πολιτική’ υπό τον κύριο τίτλο ‘Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια και μετανάστευση’. Η πρόταση έχει ακριβώς ως εξής: ‘Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι η εθνική μας υπόθεση, θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και της εξασφάλισης της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων’».

Η τρίτη αναφορά στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Ρεσά, έχει ως εξής: ‘Θα εξαλείψουμε τις διαφορετικές πρακτικές στην τιμητική σύνταξη που χορηγείται στους βετεράνους μάχης που συμμετείχαν στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, στον Πόλεμο της Κορέας και στην Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου και θα αυξήσουμε την τιμητική σύνταξη για όλους τους βετεράνους μάχης’.

Οι άλλες τρεις αναφορές στην Κύπρο, συνέχισε, είναι οι εξής: «Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και της εξασφάλισης της κυριαρχικής πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο κάποιοι εδώ, σχολίασε ο τ/κ αρθρογράφος, οι οποίοι κρατούν την αναπνοή τους και περιμένουν ότι το ΑΚΡ θα φύγει και όλα θα αλλάξουν. «Έξι άνθρωποι ή έξι πολιτικά κόμματα συναντήθηκαν και αφού δεν μπόρεσαν να επιλέξουν μεταξύ της πολιτικής ισότητας και της κυριαρχικής ισότητας ως μοντέλο λύσης του κυπριακού προβλήματος, δημιούργησαν μια έννοια που ονομάζεται πολιτική κυριαρχική ισότητα. Με άλλα λόγια, είπαν ‘Δεν έχουμε κυπριακή πολιτική, θα δούμε αν έρθουμε’».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν έχει πολιτική για το Κυπριακό. Η ουσία, ανέφερε, της υπόθεσης είναι ότι το ΑΚΡ έχει μια νέα πολιτική που δεν αρέσει στους περισσότερους από εμάς (ΣΣ: στην τ/κ κοινότητα) και που πιστεύουμε ότι μας κρατάει εκτός της διεθνούς κοινότητας: Κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση.

«Είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν λέει όχι αν υλοποιηθεί, αλλά είναι μια πολιτική που κανείς δεν ασπάζεται, επειδή μοιάζει πολύ μακρινός στόχος». Το ‘τραπέζι των 6’ φαίνεται να δημιούργησε μια νέα και πιο περίεργη πολιτική, λέγοντας πολιτική και κυριαρχική ισότητα για την Κύπρο στην οποία γίνεται αναφορά έξι φορές σε τρεις προτάσεις, κατέληξε ο Ρεσά.