Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Νόαμ Τσόμσκι: Οι δύο πλευρές στην Κύπρο να βρουν συμβιβασμό

Τα τοπικά προβλήματα είναι ασήμαντα υπό το φως της κλιματικής κρίσης και υπάρχει μόνο ένα στενό παράθυρο για δράση, είπε ο Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παρουσιάστηκε στο Cyprus Forum.

Ο Τσόμσκι ρωτήθηκε για τη σημασία της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ και τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο. Απάντησε ότι κατά την άποψή του μάλλον δεν θα έχει μεγάλη επίδραση, αφού δεν υπάρχει πραγματικό θέμα άμυνας.

«Η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από το τοπικό πρόβλημα της σύγκρουσης με την Τουρκία», είπε. Αναφέρθηκε σε μια έκθεση που μελέτησε τις πιθανές προοπτικές για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία έδειξε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας θα προχωρά δύο φορές πιο γρήγορα στη Μέση Ανατολή από ότι στον υπόλοιπο κόσμο.

«Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες στην περιοχή θα έχουν ανέβει κατά 5 βαθμούς Κελσίου», καθιστώντας την περιοχή αβίωτη, πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με νέες μελέτες μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο θα έχει ανέβει κατά ένα μέτρο και μέχρι το τέλος του αιώνα κατά 2,5 μέτρα.

«Η Μέση Ανατολή έχει πλέον ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η περιοχή είναι σημαντικός παραγωγός ορυκτών καυσίμων που μας καταστρέφουν», είπε. "Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι εξαιρετικής σημασίας και μπορεί να καταστρέψει ανθρώπινες ζωές στο εγγύς μέλλον. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα. Όλα τα τοπικά προβλήματα θα εκλείψουν", επανέλαβε.

Είπε ότι είναι δυνατή μια πολιτική λύση για το Κυπριακό, αν και δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. «Θα χρειαστεί βούληση και από τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο», είπε.

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η αυξανόμενη απειλή πυρηνικού πολέμου, η οποία είναι στα πρωτοσέλιδα αυτή τη στιγμή και ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που εντείνεται είναι στην περιοχή του Ειρηνικού, με τις προκλήσεις του για την Ταϊβάν.

«Δεν υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτό αλλά είναι μια πολύ σοβαρή απειλή το ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις προκλήσεις για την Ταϊβάν».

Είπε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να γίνει νομοθεσία, το οποίο ζητά την εγκατάλειψη της Πολιτικής της Μίας Κίνας, η οποία διατηρεί την ειρήνη εδώ και 50 χρόνια.

Αυτό το ψήφισμα, ουσιαστικά μετατρέπει την Ταϊβάν σε εταίρο του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τα όπλα από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβάνοντάς την σε στρατιωτικές ασκήσεις και αντιμετωπίζοντάς την ως άλλες κυρίαρχες χώρες, είπε.

Αυτό είναι ένα πραγματικό χτύπημα για την Κίνα, είπε και σημείωσε ότι  "εάν αυτό γίνει νομοθεσία, θα έχουμε έναν άλλο πόλεμο που θα ξεσπάσει, σε αυτήν την περιοχή, που σημαίνει έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, που θα καταστρέψει τα πάντα πολύ γρήγορα. Αυτή είναι η κατάσταση". Σημείωσε ότι όχι μόνο οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να βρουν τρόπο να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε διευθέτηση, αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις.

Όσον αφορά τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ο Τσόμσκι πρότεινε ότι πρέπει να υπάρχει λαϊκή οργάνωση, εντός της Κύπρου, εντός των δύο κοινοτήτων, «οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ενωθούν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν έχουν σύνορα».

«Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα αν θα σώσουμε την οργανωμένη ζωή στη γη, ένα ερώτημα που δεν έχει ανακύψει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία», είπε, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο οι κοινότητες πρέπει να οργανωθούν εσωτερικά, να συνδεθούν και να φτάσουν σε μια λύση. Έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας, που ήταν εχθροί για αιώνες, αλλά το 1945 άρχισαν να γίνονται σύμμαχοι στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει ένα στενό παράθυρο δράσης και υπάρχουν πολύ εφικτές προτάσεις. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, είπε, αλλά τα μέσα υπάρχουν, "με 2-3% του ΑΕΠ μπορούν να υπάρξουν ενέργειες για να ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά πρέπει να γίνει σύντομα".

Υπάρχει, είπε, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αν κοιτάξετε τι κάνουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο, οργανώνοντας εξεγέρσεις για το κλίμα.

«Οι νέοι έχουν αφοσιωθεί στο να κάνουν πράγματα που πρέπει να γίνουν για να μας σώσουν», είπε. «Οι άνθρωποι της γενιάς μας πρέπει να τους ακούσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Είναι θέμα επιλογής», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ