Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nord Stream: Τι επίδραση θα έχουν οι διαρροές στο περιβάλλον

Nord Stream: Τι επίδραση θα έχουν οι διαρροές στο περιβάλλον

Μέσα σε χρονικό πλαίσιο 20 ετών, το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές τη δυνατότητα θέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και περίπου 30 φορές μέσα σε διάστημα 100 ετών. Επιστήμονες λένε πως οι δραστικές περικοπές εκπομπών μεθανίου τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική.

Κανένας από τους δύο δεν ήταν σε λειτουργία, μα περιείχαν και οι δύο φυσικό αέριο, που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου και τον δεύτερο μεγαλύτερο «ένοχο» της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

«Υπάρχουν διάφορες αβεβαιότητες, μα αν παρουσιάσουν αστοχία αυτοί οι αγωγοί, η επίδραση στο κλίμα θα είναι καταστροφική και θα μπορούσε να είναι άνευ προηγουμένου» είπε ο Ντέιβιντ ΜακΚέιμπ, χημικός με εξειδίκευση στην ατμόσφαιρα και μέλος της Clean Air Task Force.

O ΜακΚέιμπ και άλλοι ειδικοί είπαν στο Reuters πως δεν ήταν ακόμα δυνατόν να αξιολογηθεί το μέγεθος των διαρροών, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του αερίου στους αγωγούς, η ταχύτητα των διαρροών και το πόσο αέριο θα απορροφούσαν μικρόβια στο νερό πριν φτάσει στην επιφάνεια. Ωστόσο από τη στιγμή που και οι δύο αγωγοί περιείχαν κυρίως μεθάνιο, «οι πιθανότητες για ένα μεγάλο και πολύ καταστροφικό συμβάν εκπομπών είναι πολύ ανησυχητικές».

Μέσα σε χρονικό πλαίσιο 20 ετών, το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές τη δυνατότητα θέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και περίπου 30 φορές μέσα σε διάστημα 100 ετών. Επιστήμονες λένε πως οι δραστικές περικοπές εκπομπών μεθανίου τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

4337551603892546 image

Η Τζάσμιν Κούπερ, ερευνήτρια στο Sustainable Gas Institute του Imperial College London, είπε ότι θα ήταν δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο αέριο έφτανε στην ατμόσφαιρα, ειδικά δεδομένης της έλλειψης δεδομένων για διαρροές από υποθαλάσσιους αγωγούς.

«Η Gazprom πιθανότατα θα έχει μια εκτίμηση...μα από άποψης πόσο αέριο/ μεθάνιο εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα...πρέπει να στείλουν ομάδα να μετρήσει και να παρακολουθήσει» είπε, αναφερόμενη στη ρωσική κρατική εταιρεία.

Οι διαρροές μεθανίου στην ξηρά εντοπίζονται από ένα αυξανόμενο δίκτυο ειδικών δορυφόρων, μα λόγω του νερού είναι δύσκολη η χρήση δορυφόρων για διαρροές στη θάλασσα, είπε ο Κρίστιαν Λέλονγκ, διευθυντής κλιματικών λύσεων στην εταιρεία δορυφορικών δεδομένων Kayrros. Υπερπτήσεις με αεροπλάνα ή drones θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικές, σύμφωνα με αναλυτές.

Πηγή: HuffPost Greece