Cyprus

Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων – Παραθυρο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στη τελετουργική λατρεία της θεάς Χάθορ. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων βρήκε τα αντικείμενα στην αρχαία πόλη Μπούτο στην επαρχία Kafr El-Sheikh, βόρεια του Καΐρου.

Η Χάθορ ήταν η αιγυπτιακή θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών. Αντιπροσώπευε όλους τους ρόλους που αναλάμβανε η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα, κόρη κ.λ.π. Ήταν η θεά της τέχνης, της μουσικής, του χορού, του ποτού και έτσι έγινε η προστάτιδα των εορτασμών. Ως θεά της αγάπης και της γονιμότητας βοηθούσε τις αδελφές ψυχές να ενωθούν, επέβλεπε τη σύλληψη και βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών.

Υπήρξε προστάτιδα του εμπορίου και των μακρινών τόπων όπου υπήρχαν ορυχεία τυρκουάζ, χαλκού και μαλαχίτη. Η θεά είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μαλαχίτη και με τον λάπις λάζουλι. Επειδή τα ορυκτά αυτά χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων ή για να βάφουν οι γυναίκες τα βλέφαρά τους, η Χάθορ υπήρξε θεά της ομορφιάς.

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου και λατρευόταν τόσο από το λαό, όσο και από τους βασιλείς. Στην αρχαιότερη μορφή της απαντάται ως αγελάδα. Η πιο συνηθισμένη απεικόνισή της είναι ως γυναίκα με τον ηλιακό δίσκο στο κεφάλι της πλαισιωμένο από κέρατα αγελάδας. Στα χέρια της κρατά το Ανκ και το σκήπτρο.

Στήλες που απεικονίζουν τη θεά Χάθορ / Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

«Είναι μία από τις σημαντικές ανακαλύψεις γιατί περιλαμβάνει τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση των καθημερινών θρησκευτικών τελετουργιών για τη θεά Χάθορ», δήλωσε ο Μοσταφά Βαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων του Αιγυπτιακού υπουργείου.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης μικρά πήλινα αγάλματα της θεάς Ταβερέτ, η οποία σχετίζεται με τον τοκετό, και αρκετά άλλα έργα τέχνης. Ανάγλυφα από ελεφαντόδοντο δείχνουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που κουβαλούσαν προσφορές, καθώς και εικόνες πουλιών, ζώων και φυτών. Ένας μερικώς διατηρημένος πίνακας απεικονίζει έναν βασιλιά που τελετουργεί στον ναό. Το συγκρότημα του ναού έχει επίσης ένα μπάνιο με μπανιέρα, μια μικρή λεκάνη και ένα δοχείο που χρησιμοποιούσαν για τη θέρμανση του νερού. Το μπάνιο ήταν εξοπλισμένο με ένα απλό σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά γλυκού νερού και την απομάκρυνση των λυμάτων. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ιερογλυφικές επιγραφές, πέντε τίτλους του βασιλιά Ψαμμήτιχου Α΄ της Αιγύπτου που ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία. Ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.

Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ένα καθαρό χρυσό μάτι του Ρα, καθώς όπως αναφέρεται η Χάθορ ήταν το μάτι του Ρα. Μια άλλη ανακάλυψη στο σημείο ήταν μια «καρέκλα μητρότητας», κατάλληλη για την ιδιότητα της Χάθορ ως θεάς γονιμότητας.

Οι επιγραφές που βρέθηκαν περιλάμβαναν τα ονόματα των Φαραώ της 26ης δυναστείας / Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Η πόλη Μπούτο ήταν η πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου, του βόρειου τμήματος του σύγχρονου έθνους, πριν ενωθεί με την Άνω Αίγυπτο γύρω στο 3100 π.Χ. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λόφο των Φαραώ είναι πολύ πιο πρόσφατα.

LiFO

Football news:

And to show what a donkey kick is in football? 50 Years ago in England they scored the best goal of the season
Sulscher on Ferguson's words about Ronaldo: We all want to see Cristiano on the pitch because of his uniqueness. But he can't play in every match
Pep on the requirement to stay on top: People judge me not by trophies, but by what will happen tomorrow
Joan Laporta: The Super League is alive, it will replace the Champions League. Juve, Real Madrid and Barcelona continue to win in the courts
Karim Benzema: Clasico remains the best match in football. It doesn't matter which players are playing
In favor of PSG, after the VAR, they awarded a penalty for playing with their hand. Perhaps Icardi had fouled before
Arsenal defender White: I don't watch football. All I want when I come home is not to think about him