Cyprus

Τρύπιες διαδικασίες στον έλεγχο δικηγόρων – λογιστών

Η έρευνα που διενήργησε η τριμελής επιτροπή υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, με μέλη τον Ανδρέα Ζαχαριάδη και την Έλλη Φλωρέντζου, ανέδειξε σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Ο όρος «προβλήματα» μάλλον είναι επιεικής και ίσως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις διαφθοράς και διαπλοκής, ενώ πολλών διευκρινίσεων χρήζει ο ρόλος λογιστών και δικηγόρων που λειτουργούσαν ως πάροχοι ή μεσάζοντες για προώθηση των αιτήσεων των επενδυτών. Σκιές και μάλιστα σοβαρές πέφτουν και στις τράπεζες για την αποδοχή χρημάτων με αδιευκρίνιστη πηγή. Πέραν των εισηγήσεων για αποστέρηση της υπηκοότητας, η επιτροπή Καλογήρου επισημαίνει και την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, κάτι που θα εξεταστεί από τον γενικό εισαγγελέα. Υπάρχουν όμως και θέματα που έχουν να κάνουν με τα επαγγελματικά όργανα ελέγχου (εποπτικές αρχές) των λογιστών και των δικηγόρων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των γραφείων που εμπλέκονταν, μεταξύ άλλων, στις πολιτογραφήσεις.

Μεταξύ μας…

Από τα όσα προκύπτουν από την έρευνα Καλογήρου φαίνεται πως ούτε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ούτε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) άσκησαν μέσω των οργάνων τους την απαραίτητη εποπτεία σε μέλη τους. Όπως ανέφεραν πηγές από τα δύο συλλογικά όργανα λογιστών και δικηγόρων, θα ήταν οξύμωρο να αναμένει κάποιος να ελέγξουν τους εαυτούς τους, καθώς στα δύο σώματα μετέχουν επαγγελματίες, οι οποίοι είτε εργάζονται σε γραφεία που ενεπλάκησαν στα «χρυσά» διαβατήρια είτε είναι οι ίδιοι επικεφαλής εταιρειών παροχής υπηρεσιών που προώθησαν αιτήσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Στους φακέλους που εξετάστηκαν από την επιτροπή Καλογήρου αναφέρεται ποια ήταν τα εποπτικά όργανα για κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση του Jho Taek Low την εποπτεία είχε ο ΣΕΛΚ, όπως και για τις υποθέσεις Bondarenko, Stolyarenko, Neith Hun και Deripaska. Για τις υποθέσεις Schumin, Eshratabadi, Choeung Im, Deripaska και Manhfooz την εποπτεία είχε το αρμόδιο όργανο του ΠΔΣ. Δημιουργείται ευλόγως το ερώτημα: Πώς και ο λειτουργός Συμμόρφωσης για θέματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του ΣΕΛΚ και το Τμήμα Εποπτείας και Συμμόρφωσης του ΠΔΣ δεν εντόπισαν εγκαίρως ή έστω σε εύλογο χρόνο τις παρατυπίες που διαπιστώνονται τώρα από τις έρευνες, οι οποίες μάλιστα αφορούν πολύ μικρό αριθμό υποθέσεων;

Ήξεραν. Τι έκαναν;

Στην έκθεση του ΣΕΛ ημερομηνίας 14/9/2020 καταγράφονται σχεδόν οι περισσότερες αδυναμίες που βρέθηκαν κατά τους ελέγχους, αλλά δεν επιβλήθηκε καμία κύρωση, καμία υπόθεση δεν πήγε στον γενικό εισαγγελέα και ουδείς εκ των λογιστών και λογιστικών γραφείων ενοχλήθηκε. Αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων πως «για πελάτες που είχαν λάβει υπηκοότητα μέσω του ΚΕΠ έχει σημειωθεί ότι οι οίκοι (λογιστικοί) δεν λάμβαναν πάντοτε υπόψη τους τον κίνδυνο που ενέχουν τέτοιοι πελάτες και δεν εφάρμοσαν επαρκείς διαδικασίες για μετριασμό του κινδύνου. Συγκεκριμένα οι οίκοι δεν εφάρμοσαν διαδικασίες αυξημένης δέουσας επιμέλειας, όπως λήψη επιπρόσθετων λεπτομερειών και υποστηρικτικών εγγράφων της πηγής και του μεγέθους του πλούτου και δεν προέβησαν σε κατάλληλους ελέγχους ιστορικού υποβάθρου για να προσδιορίσουν τυχόν αντιπαραθέσεις και αρνητικές πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης».

Ακόμα διαπιστώθηκε πως κάποιοι λογιστές είχαν βασιστεί σε τρίτα πρόσωπα για να ταυτοποιήσουν για σκοπούς δέουσας επιμέλειας πελάτες και στοιχεία. Κατά τον ίδιο τον ΣΕΛΚ σε μερικές περιπτώσεις «η εξάρτηση σε τρίτα πρόσωπα συνεχιζόταν πέραν της αρχικής σύναψης της επιχειρηματικής σχέσης, αντί ο οίκος να επικαιροποιεί το οικονομικό προφίλ και τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας κατευθείαν από τον πελάτη». Με απλά λόγια, υπήρχαν λογιστές που δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν ο πελάτης τους και αντλούσαν πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα. Το ποια ήταν αυτά τα τρίτα πρόσωπα και το τι ρόλο έπαιζαν παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Πολύ λίγο και πολύ αργά

Επίσης και ο ΠΔΣ φαίνεται πως χειρίστηκε τουλάχιστον πλημμελώς τις υποθέσεις με μέλη του που εμπλέκονταν στις πολιτογραφήσεις. Μόλις πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΔΣ ανέφερε πως αφαιρέθηκαν οι άδειες από δύο γραφεία και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ εκκρεμούν ενώπιον του δ.σ. του ΠΔΣ ακόμα πέντε υποθέσεις. Διερωτάται κανείς αν όλα αυτά τα χρόνια που αποκαλύπτονται πράματα και θάματα για τον ρόλο δικηγόρων σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων χρειαζόταν μόλις την περασμένη εβδομάδα να δημοσιοποιηθεί ότι αφαιρέθηκαν δύο άδειες, χωρίς βεβαίως να αποκαλυφθούν ονόματα και λόγοι για την απόφαση.

ΠΔΣ: Δεν πήραμε το πόρισμα Καλογήρου

Ετοιμότητα συνεργασίας με τις αρχές εκφράζουν στον «Π» δικηγορικοί οίκοι που χειρίστηκαν υποθέσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ζητεί να ελεγχθούν από τον Δικηγορικό Σύλλογο δικηγορικά γραφεία για το κατά πόσον άσκησαν δέουσα επιμέλεια και κίνησαν σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών με βάση τον νόμο Ν.188 (Ι)/2007 όταν σύναψαν πελατειακές σχέσεις με τους επενδυτές. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης δήλωσε στον «Π» ότι δεν έχει διαβιβαστεί το πόρισμα ή κάποιο αίτημα για έλεγχο συγκεκριμένων γραφείων και σημειώνει ότι ούτως ή άλλως ο σύλλογος πραγματοποιεί ελέγχους σε δικηγορικά γραφεία.

Τι λένε επηρεαζόμενα γραφεία

Ο «Π» ζήτησε τις απόψεις εμπλεκομένων και τις παραθέτει.

Ειδικότερα, το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

-Σεβόμαστε απολύτως το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη θεσμική ιδιότητα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Σημειώνουμε όμως πως στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης του πορίσματος δεν προσκληθήκαμε ώστε να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας. Σημειώνουμε επίσης πως δεν έχουμε λάβει στα χέρια μας την τελική έκθεση του πορίσματος, ούτε έχουμε ενημερωθεί αρμοδίως για το περιεχόμενό του.

-Με βάση αυτά τα πολύ σημαντικά δεδομένα η επίσημη θέση μας για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα δοθεί υπεύθυνα όταν θα έχουμε την πρέπουσα θεσμική ενημέρωση για το πόρισμα.

-Παρ’ όλα αυτά και για την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, επιβάλλεται να τονιστεί πως για κάθε σημείο των υποθέσεων που μας αφορούν και που περιλαμβάνονται στα δημοσιεύματα υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Όλες οι ενέργειες και οι διαδικαστικοί έλεγχοι ήταν σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο και την κοινώς αποδεκτή πρακτική που ίσχυε κατά την περίοδο 2014-2017 αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Είμαστε στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής για παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης.

Το γραφείο Xάρης Κυριακίδης ΔΕΠΕ σημειώνει ότι το ίδιο ενημέρωσε τις αρχές για τις ύποπτες δραστηριότητες του πελάτη τους. Ειδικότερα σε γραπτή δήλωση στον «Π» τονίζεται ότι

«η Xάρης Κυριακίδης ΔΕΠΕ προέβη σε όλους τους νενομισμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας προσδιορισμού πελάτη σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς. Μόλις περιήλθαν στην κατοχή της στοιχεία αναφορικά με ισχυρισμούς που είχαν εγερθεί εναντίον του εν λόγω προσώπου σε δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν, προέβη άμεσα σε γραπτή κοινοποίηση του θέματος στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) με πολυσέλιδη και τεκμηριωμένη αναφορά ημερομηνίας 18/3/2019».

Τέλος, ο Λέανδρος Παπαφιλίππου, της Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, ανέφερε στον «Π» ότι το δικηγορικό γραφείο είναι διαθέσιμο σε κάθε έλεγχο. Αν είναι να διατηρηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να γίνουν έλεγχοι σε όλους από τα αρμόδια όργανα. Να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι στις αρχές και να βγει ένα σωστό πόρισμα, προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης που διεκπεραίωσε το γραφείο, σημείωσε ότι πρέπει να τηρείται η αρχή της εμπιστευτικότητας, για να προσθέσει όμως ότι σε κάθε περίπτωση όταν διαπιστώνεται κάποια ύποπτη δραστηριότητα ενημερώνονται η ΜΟΚΑΣ και ο γενικός εισαγγελέας.

Από τα όσα προκύπτουν από την έρευνα Καλογήρου φαίνεται πως ούτε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ούτε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) άσκησαν μέσω των οργάνων τους την απαραίτητη εποπτεία σε μέλη τους. Όπως ανέφεραν πηγές από τα δύο συλλογικά όργανα λογιστών και δικηγόρων, θα ήταν οξύμωρο να αναμένει κάποιος να ελέγξουν τους εαυτούς τους, καθώς στα δύο σώματα μετέχουν επαγγελματίες, οι οποίοι είτε εργάζονται σε γραφεία που ενεπλάκησαν στα «χρυσά» διαβατήρια είτε είναι οι ίδιοι επικεφαλής εταιρειών παροχής υπηρεσιών που προώθησαν αιτήσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων

Football news:

Fonseca Pro 0:0 with CSKA Sofia: The quality of Roma's game in Serie A is different, but that's normal. Rotation is needed
Wolfsberg midfielder Lindl is among the contenders for the Europa League player of the week. He scored 3 goals for Feyenoord
Arteta after 3:0 with Dundalk: now it will be more difficult for me to choose the starting line-up for Arsenal
Cherchesov congratulated Maradona on his 60th birthday: Human happiness, Diego!
Milan - the first club to have 3 players born after January 1, 1999 scored in a Europa League/Champions League match
Zenith is necessary to protect the Semak. He can become as much of a legend as Semin is to Loco. Sabitov about the coach of St. Petersburg
Morelos scored the 21st goal in European competition for Rangers, repeating Mccoist's record