logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Denmark

På vintur i Alsace: Schoenheitz fik liv i bombede vinmarker

Adrian Schoenheitz laver god pinot noir, hans mor er mester i at sætte ost til hvidvin. Vingården i Münster-dalen er et besøg værd.

En gammel vits i Alsace lyder, at Frankrig er området mellem Bretagne og Alsace. I den forbindelse er Münster-dalen omtrent det tætteste, man kan komme på Frankrig.

Münsterdalen er mere kendt for sin ost end de få vinproducenter, men Adrian Schoenheitz er yngste generation på Domaine Schoenheitz og har taget over i vinkælderen efter sin far Henri Schoenheitz, mens hans mor, Dominique Schoenheitz, sikrer kvaliteten af druerne i vinmarken.

Münsterdalen rækker ind i bjergene vest for Colmar og når 500 meters højde, og det var Henri Schoenheitz, som i 1970'erne opsporede de gamle vinmarker i 320 meters højde. Vinmarkerne var sammen med byerne udraderet af bombardementerne under Anden Verdenskrig, men gennem en menneskealder har familien Schoenheitz nu dyrket vin på Linsenberg og Herrenreben med hård granit som på de kendte områder Schlossberg og Kaysersberg.

170 kilometer med vinperler på snor

Smukke landskaber og god vin veksler på den 170 kilometer lange vinrute for foden af den lave bjergkæde Vogeserne og sletten ned mod Rhinen.Marlenheim er den nordlige entré til vinruten, som strækker sig gennem fem forskellige vinproducerende områder til Thann i syd. Undervejs kan man blive forvirret over de mange små byer med navne - de slutter ofte på heim, berg, bach eller schwir, og det gør ikke orienteringen nemmere. Men tag udgangspunkt i de store byer: Strasbourg i nord, Ribeauvillé og Colmar mod syd.Vinbønderne letter dog turen til Alsace med hjemmesiden med vinsalsace.com med en dansksproget underside. Den engelske er dog langt bedre og guider til vinbønder, druer og meget andet - man kan for eksempel få et 360 graders vue fra Ammerscwihr til Sigolsheim i nord med kig til pittoreske Kaysersberg. Men Alsace er meget andet end vin, og hjemmesiden guider også til madoplevelser i forbindelse med vin.

Adrian Schoenheitz kan undergrunden på fingrene, og granitten varierer efter, hvor meget megen varme og tryk de tektoniske plader i en fjern fortid har givet. Linsenberg slap billigt, granitten er efterladt hård og ren, mens marken Herrenreben har et lag ler, som giver vinen dybde og struktur. Begge vine er flotte, og Herrenreben har en pæn, læskende syre med en flintet eftersmag, som er fin til skaldyr og fisk.

- Vores vin går også godt til havtaske americaine - altså med en kraftig bisque på hummer, forklarer Adrian Schoenheitz.

Jeg møder vinmageren og hans mor mellem hundrede andre vinbønder til messen Millésime Alsace i en industrihal uden for Colmar, men de to holder mest af alt af at møde danskere, svenskere og andre turister hjemme i Wihr-Au-Val, hvor de byder på smagninger af vin og ost i selve marken. Dominique Schoenheitz finder lokale oste, som matcher gårdens vine og årstiden.

- I foråret sætter jeg pinot blanc til en meget ung og stadig hvid münster, som på det tidspunkt ligner feta. Vi har normalt fire-fem lokale oste, og gedeost parrer jeg med riesling, forklarer Dominique Schoenheitz.

Domaine Schoenheitz er blandt de få i Alsace, som laver den røde pinot noir - faktisk en glimrende pinot noir - og den matcher hun med meget faste oste tilsat krydderier som ramsløg. Og så har hun den lokale specialitet barikas, som afløser münster-osten, når den bliver for moden.

- Du kan ikke have en münster til mere end seks måneder - i så fald skal du løbe efter den - men herefter producerer bønderne barikas som en gruyére, og den kan du opbevare meget længere. Osten er mere oppulent og passer godt til pinot gris. Og selvfølgelig slutter vi af med gewürztraminer og münster, fastslår Dominique Schoenheitz.

Vi smager de to røde Herrenreben fra 2016 og derefter 2015. Marken er familiens hovedområde for de røde vine, og lerlaget giver en god struktur, som leder tankerne hen på Nordrhône mere end det klassiske pinotområde Bourgogne.

Vinene har masser af sorte kirsebær som i eau de vie, her er også sort peber og krydderi. På vingården koster en flaske omkring 18 euro, og det er en fin pris for en specialitet fra Alsace. 2016 er meget åben og frugtig, hvor vinen fra året før er mere kraftig.

- Men vi ligger højere i Münsterdalen end mange andre, så du fornemmer ikke alkoholen. 2015 er mere krydret, fin vin til rødt kød eller vildt - vi har en masse vildsvin og rådyr, fortæller Adrian Schoenheitz.

Vinbonden er glad for årgang 2016, så glad at man kun kan bestille den til senere levering, for han vil helst lade årgangen ligge og blive blødere over et par år. Og spørgsmålet om blandingen af nye og gamle fade afslører, hvor lille produktionen af rødvin egentlig er deroppe i dalen.

- Vi har et fad vin med ny eg og et med gammel eg. Vi har altså kun to fade, så det er enten et fad ny eg eller nul, griner Adrian Schoenheitz.

Themes
ICO