logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

93 vuotta täyttävä Elisabet on kiukutellut julkisesti vain kerran – tällainen oli tulevan kuningattaren suojattu lapsuus

Joulukuun 10. päivä 1936 palvelija toi 10-vuotiaalle prinsessa Elizabethille uutisia, joita hän oli jo osannut odottaa ja jotka muuttivat hänen kohtalonsa.

Elizabethin setä, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Edvard VIII, oli luopunut kruunusta rakkauden tähden. Hän halusi naida kaksi kertaa eronneen rakastajattarensa, amerikkalaisen Wallis Simpsonin.

Lapsettoman Davidin päätös teki hänen vanhimmasta veljestään, Elizabethin isästä Albertista, kuninkaan.

– Tarkoittaako se, että sinun täytyy ryhtyä seuraavaksi kuningattareksi, kerrotaan pikkusisko Margaretin kysyneen Elizabethilta.Vastauksen kuultuaan 6-vuotias sisar totesi säälien:

– Voi sinua.

Media ja kansa olivat aina olleet pienistä kuninkaallisista siskoksista kovin kiinnostuneita, mutta siihen asti heidän lapsuutensa oli kuitenkin ollut huoletonta ja eristettyä. Oman isän nousu kuninkaaksi muutti lapsuutta – ja prinsessa Elizabethin, tulevan kuningatar Elisabet II:n, loppuelämän.


Elizabethin syntyessä Yorkin herttuaparin eli prinssi Albertin ja aristokraattisen Elizabeth Bowes-Lyonin ensimmäiseksi lapseksi 21. huhtikuuta 1926 vain yksi lehti arvuutteli, että tässä saattoi syntyä tuleva hallitsija.

– Mahdollinen Englannin kuningatar on syntynyt eilen Bruton Streetin numerossa 17 Mayfairissa, kirjoitti The Daily Sketch, mutta selitti toki, että kruununperimysjärjestyksessä edellä olivat niin setä, isä kuin mahdolliset pikkuveljet.

Vaikka Elizabeth ei syntynyt suoraan kruununperijäksi, hän sai heti tuta median ja kansan kiinnostuksen. Uteliaita kerääntyi hänen vanhempiensa kodin eteen monen viikon ajan.

Pikkuprinsessa kastettiin 29. toukokuuta Buckinghamin palatsissa. Hänet oli puettu samaan satiinista ja pitsistä tehtyyn kastemekkoon, jossa on kastettu joka ikinen kuninkaallinen lapsi aina kuningatar Viktorian ensimmäisestä lapsesta, prinsessa Victoriasta alkaen. Samassa mekossa on kastettu 2010-luvulla esimerkiksi prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kolme lasta.

Kuukauden ikäinen Elizabeth ei historiallisesta tapahtumasta piitannut, vaan huusi niin kovaa kuin pystyi. Sen sanotaan olevan ensimmäinen ja ainoa kerta, kun Elizabeth Alexandra Mary on kiukutellut julkisuudessa.

Kodin seinien suojissa pikkuprinsessalla kyllä oli temperamenttia, jota lastenhoitajat opettivat häntä läpi lapsuuden hallitsemaan. Samalla Elizabethilla oli jo pienenä nöyryyttä, arvokkuutta ja luonteenlujuutta, jotka ovat näkyneet hänessä myös hallitsijana.

– Hän on vaikuttava. Hänessä on auktoriteettia, ja pikkutytöksi hän on ällistyttävän syvämietteinen, kirjoitti silloinen valtiovarainministeri Winston Churchill vaimolleen nähdessään kaksivuotiaan Elizabethin Balmoralissa vuonna 1928.

Myöhemmin Churchillista tuli kuningatar Elisabetin ensimmäinen pääministeri.

Elizabethin ja vuonna 1930 syntyneen pikkusiskon Margaret Rosen elämä kiinnosti aikalaisia kovasti, ja siitä myös kerrottiin parhaimpia paloja julkisuuteen. Yorkin herttuapariskunnan onnellinen perhe-elämä tasoitti huikentelevaisen, juhlimisesta ja rakastajattarista pitävän kruununperijän, David-sedän, kuningasperheelle aiheuttamaa haittaa.

Vanhemmat rakastivat tyttäriään syvästi.

– Ette osaa kuvitella, miten paljon Elizabeth ja minä riemuitsemme pienestä tyttärestämme. Olemme aina toivoneet saavamme lapsen onnemme täyttymykseksi, Albert eli perheen kesken Bertie kirjoitti isälleen, kuningas Yrjö V:lle, ja äidilleen, kuningatar Marylle, heti prinsessa Elizabethin synnyttyä.


Rakkaus ei toki estänyt Yorkin herttuaparia jättämästä tytärtään jo pienenä lastenhoitajien huomaan. Kuningas määräsi pienen vauvan vanhemmat pitkälle, puolen vuoden matkalle Australiaan alkuvuodesta 1927.

Ero kävi tuoreiden vanhempien sydämeen, mutta Windsorien suvussa oltiin totuttu siihen, että velvollisuus voitti tunteet. Harteilla lepäsi valtavan, maailmanlaajuisen dynastian tulevaisuus.

– Sydämeni melkein särkyi palasiksi. Vauva oli niin ihana leikkiessään Bertien univormun napeilla, Yorkin herttuatar Elizabeth kuvaili tyttärensä jättämistä.

Vaikka prinsessa Elizabeth vietti vauvana puoli vuotta vain lastenhoitajiensa ja isovanhempiensa huomassa, hän oli erittäin läheinen molempien vanhempiensa kanssa koko näiden loppuelämän ajan.

Tuohon aikaan brittiyläluokalla ei ollut tapana olla juurikaan mukana lastensa arkielämässä, mutta Yorkin herttuapari vietti pitkältä Australian-matkalta palattuaan poikkeuksellisen läheistä perhe-elämää.

He asuivat palvelijoiden kanssa palatsissa Lontoon keskustassa, mutta pystyivät silti elämään melko keskiluokkaisesti. Isä kävi töissä – tässä tapauksessa tosin kuninkaallisissa tehtävissä – ja äiti hoiti tyttäriä.

Vanhemmat osallistuivat pienten lastensa arkitoimiin ja nukkumaanmenon tuskaa lievennettiin välillä tyynysodilla. Ikääntynyttä kuningasparia oli kuvailtu kylmiksi vanhemmiksi, mutta heidän poikansa Bertie kohdisti vaimoonsa ja lapsiinsa kaiken lämmön, jota olisi itsekin aikanaan toivonut.

Perhe luonnehti itseään ”meiksi neljäksi”.

Toisin kuin isänsä, Elizabeth sai rakkautta myös isänsä vanhemmilta. Omiin lapsiinsa viileästi suhtautunut kuningaspari suli lapsenlapsensa edessä. Yrjö V:n ja kuningatar Maryn rakkaus ja opetukset vaikuttivat ”Lilibetiin” syvästi. Tulevan kuningattaren sanotaan oppineen isovanhemmiltaan esimerkiksi ylpeyttä suvusta ja kuninkaallisten velvollisuuksien arvostamista.


Elizabeth eli jo lapsuudessaan äärimmäisessä yltäkylläisyydessä. Vanhempien ja isovanhempien rakkauden lisäksi hän sai nauttia lastenhoitajista ja palvelijoista sekä täydellisistä leikkihuoneista. Hänellä kerrotaan olleen 150 nukkea ja satuloituja, isoja leikkihevosia.

Ratsastamisen hän aloitti kolmivuotiaana. Jo lapsena hän kiinnostui myös hevosten jalostuksesta.

Ensimmäisen monista corgeistaan, Dookien, hän sai 7-vuotiaana.

Hemmottelun puolelle lipsahtavasta rakkaudesta ja yltäkylläisyydestä huolimatta Elizabethista ei tullut mukavuudenhaluista tai ylimielistä. Lastenhoitajat ja äiti vaalivat käytöstapoja, nöyryyttä ja kuria.

Lelujen määrää säännösteltiin, siskokset saivat viikkorahaa ja omat vaatteet ja muut tavarat oli pidettävä järjestyksessä. Lastenhuoneistosta löytyi harja ja rikkalapio, joilla vain kolmivuotias Elizabeth auttoi palveluskuntaa.

Albert-isän nousu hallitsijaksi, kuningas Yrjö VI:ksi, joulukuussa 1936 järkytti tyttäriä.

– Ikuisiksi ajoiksiko? kysyi Elizabeth epätoivoisena vanhemmiltaan, kun nämä kertoivat muutosta Buckinghamiin, joka oli pikemminkin monarkian päämaja kuin koti.

Läheistä perhe-elämää viettänyt nelikko asettui jättimäiseen palatsiin, jossa pikkutytöt alkoivat nukkua kaukana vanhemmistaan lastenhoitajien kanssa.

Se oli äidin ja isän kanssa telmittyjen tyynysotien loppu.


Nouseminen kruununperijäksi ja muutto jättimäiseen palatsiin vaikeuttivat entisestään nuoren Elizabethin suhteita saman ikäisiin tyttöihin. Näiden piti esimerkiksi niiata tälle.

Toisella kymmenellä olleen Elizabethin kerrotaan katsoneen tuntikausia Buckinghamin palatsin ikkunoista ulos pohtien, millaista elämää ”oikeat ihmiset” elivät.

Prinsessan lapsuuden hyvin tärkeä ihminen, kotiopettaja Marion Crawford, Crawfie, halusi auttaa suojattiaan. Hän järjesti sukulaisten ja muiden aristokraattisten perheiden tyttäristä partiota muistuttavan ryhmän, jonka kanssa Elizabeth sai retkeillä, tarkkailla lintuja ja pelata joukkuepelejä linnan mailla.

Valtiolliselta kannalta sosiaalisia suhteita isompi ongelma oli se, että yläluokan tyttärille tyypillisesti Elizabethin koulutus oli jäänyt kehnoksi. Eihän kukaan pitkään aikaan kuvitellut, että hän joku päivä hallitsisi maata.

Äiti, kuningatar Elizabeth oli saanut tyttärensä keisarileikkauksilla ja oli selvää, ettei perheeseen enää syntyisi poikaa. Vanhimman tyttären koulutusta oli pakko alkaa parantaa. Siihen asti Elizabeth oli opiskellut kotona lähinnä Crawfien opastuksella.

Prinsessa sai avukseen kuuluisan Etonin yksityiskoulun opettajan, joka alkoi perehdyttää Elizabethia muun muassa brittien historiaan ja perustuslakiin.

Elizabeth on onnistunut paikkaamaan täydellisesti lapsuutensa koulutuksen puutteet tinkimättömällä ahkeruudella ja hyvällä lukutaidolla.


Kuten kaikkien hänen ikäluokassaan, Elizabethin lapsuus päättyi lopullisesti toiseen maailmansotaan. Suurimman osan siitä hän ja Margaret viettivät suojattua ja salattua elämää paossa Windsorissa, mutta silti sota kasvatti ja opetti myös heitä.

Elizabeth tutustui miesten maailmaan, sillä sotilaat vartioivat kuninkaallisen perheen turvallisuutta. Kun samoja sotilaita myöhemmin kaatui, hän kirjoitti näiden äideille ja kertoi, kuinka oli tutustunut poikiin Windsorissa.

Samassa paikassa kruununperijä tutustui alempien yhteiskuntaluokkien lontoolaisiin, jotka olivat paenneet pommituksen tuhoja.

Vuonna 1945 tuleva kuningatar toimi kolme viikkoa puolustusvoimien mekaanikkona. Prinsessa opetteli ajamaan rekkaa, vaihtoi renkaita ja korjasi jarruja.

Se oli ensimmäinen kerta, kun 18-vuotias Elizabeth sai aidosti verrata kykyjään ikätovereihinsa.

Samana vuonna sota loppui. Jo muutamia edustustehtäviä suorittaneen prinsessan aikuisuus alkoi.

Artikkeli perustuu teoksiin Antonio Caprarica, Elisabet II – Kuningatar ja nainen sekä Sally Bedell Smith, Elizabeth The Queen, The Life of a Modern Monarch.

Voit lukea lisää kuningatar Elisabet II:n vaiheista Ilta-Sanomien erikoisjulkaisusta.

Themes
ICO