Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amerikan valloittanut suurjuoksija Eino Oksanen kuoli – ”Maailman kovin”

Bostonin klassikkomaratonin peräti kolmesti voittanut Eino Oksanen kuoli keskiviikkona 91-vuotiaana.

Eino Oksanen voitti Bostonin klassikkomaratonin huhtikuussa 1961 jo kolmannen kerran neljän vuoden sisään. Kolmeen tai useampaan voittoon on Bostonin 125-vuotisessa historiassa pystynyt seitsemän miestä. Kuva:  Lehtikuva

Keskiviikkona 10. elokuuta siirtyi ajasta ikuisuuteen viimeinen suomalainen juoksija, joka oli elossa 1950-luvun ja 1960-luvun alun huippukovista, maailmallakin huomiota keränneistä maratoonareista.

Helsingin rikospoliisissa elämäntyönsä Eino Oksanen kuoli 91-vuotiaana. Asiasta kertoi sosiaalisessa mediassa hänen lähiomaisensa.

Jyväskylässä syntynyt, Helsingin Poliisi-Voimailijoita edustanut Oksanen voitti 1959–1962 Bostonin huhtikuisen klassikkomaratonin peräti kolmesti. Kun hän, 1960, ei voittanut, silloinkin ykkösenä tuli maaliin suomalainen eli Paavo Kotila.

Eino Oksasen jalkoja tutkittiin vuoden 1959 Bostonin maratonvoiton jälkeen.

Pitkän linjan yleisurheilukirjoittaja ja juoksu-urheilun asiantuntija Matti Hannus nostaa sumeilematta Oksasen kansakunnan kaapin päälle.

– Boston oli siihen aikaan maailman kovin maratonkilpailu. Sen edellä oli tasollisesti vain olympiamaraton. Tilanne oli täysin erilainen kuin nykyään.

Hannus muistuttaa myös, että Oksanen on edelleen ainoa suomalainen, joka on juossut kolme olympiamaratonia.

Eino Oksanen kuvattuna eläkepäivillään vuonna 2010 Helsingissä. Kuva:  Ari-Veikko Peltonen

Bostonin maratonperinne käynnistyi 1897 eli vain vuosi ensimmäisten nykyaikaisten olympiakisojen jälkeen. Tapahtuman 125 vuoden historiassa yhteensä seitsemän miestä on voittanut maratonin kolmesti tai useammin.

Maratonin EM-kultaa ja olympiapronssia saavuttanut Veikko Karvonen voitti Bostonissa 1954 ja Antti Viskari 1956. Karvonen ja Viskari kuolivat 2007, Paavo Kotila 2014. Tuorein Bostonin suomalaisvoittaja on Olavi Suomalainen, 75, vuodelta 1972.

Myös muilla kestävyysmatkoilla kelpo aikoja juosseen Oksasen maratonennätys 2.18.51 ei syntynyt Bostonissa, vaan 1956 Pieksämäellä. Bostonissa juostuja aikoja ei ole kelpuutettu ennätyksiksi, koska radan maali sijaitsee 146 metriä alempana kuin lähtö.

Bostonissakaan Oksanen ei kellottanut parasta aikaansa voittaessaan, vaan sijoittuessaan kahdeksanneksi lopettamisvuonnaan 1965. Silloin kello näytti 2.21.13.