logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Arvi Savolainen on maailman paras painija ja lukumies: ”Luen klassikoita. Ei ainakaan tule huteja.”

Arvi Savolainen kapuaa ketterästi ylös kiipeilyseinää Tapanilan urheilukeskuksessa Helsingissä.

Kiipeily on aina kiehtonut Savolaista, vaikka hän ei sitä ole kovin usein kokeillutkaan.

”Luokkaretkellä joskus kouluaikoina”, 21-vuotias Savolainen sanoo.

Savolainen on tämän hetken parhaita nuoria painijoita maailmassa. Toissa sunnuntaina hänestä tuli historian ensimmäinen suomalainen alle 23-vuotiaiden painin maailmanmestari.

Seuraavana tavoitteena on lunastaa paikka 97 kilon sarjassa ensi vuoden olympialaisiin Tokioon.

Tavoite on kova, sillä Savolaisen hyvä ystävä ja treenikaveri Elias Kuosmanen kilpailee samasta olympiapaikasta.

Kiipeily on Tokiossa uusi olympialaji, johon ei Suomelta ole vielä edustajaa. Voisiko se paikka mennä Savolaiselle nyt, kun hän on päässyt kiipeilyn makuun?

”Voisi olla aika pitkä matka lähteä siitä nousemaan olympialaisiin”, Savolainen vastaa vitsailuun.


”Kuulostaa ihan kivalta, että on ikäluokassaan maailman paras.”

Savolainen voitti kreikkalais-roomalaisen painin MM-finaalissa Budapestissa georgialaisen Giorgi Melian pistein 5–3. Viime kevään EM-finaalissa Savolainen kellisti saman vastustajan numeroin 4–1.

”Kuulostaa ihan kivalta, että on ikäluokassaan maailman paras. Nyt voi siirtää katseita eteenpäin. On voitettu se, mitä on ollut voitettavissa”, Savolainen sanoo.

Painin kierosta matematiikasta kertoo se, että Melia on jo varmistanut olympiapaikan, vaikka on hävinnyt ilman sitä olevalle suomalaiselle kaksi kertaa.

Outous selittyy sillä, että Melia sijoittui aikuisten MM-kisoissa viidenneksi, kun kuusi parasta sai maapaikan Tokioon.

”Olympiapaikat eivät tule ihan demokraattisesti, vaan ne voivat mennä tosi hassusti. Jos voittaa MM-kisoissa kolmosen, se ei tarkoita sitä, että olisi toiseksi paras. Välillä voi voittaa hyvän ja hävitä sitten jollekin toiselle”, Savolainen sanoo.


”Työ antaa mukavaa vastapainoa treenaamiseen ja saa vielä palkkaakin. Se on bonusta.”

Savolaisella ja 24-vuotiaalla Kuosmasella on ensi vuonna kaksi mahdollisuutta päästä sarjassaan olympialaisiin, Euroopan karsinta ja maailman karsinta.

Jos toinen saa paikan jo Euroopan karsinnassa, maailman karsintaan ei saa enää osallistua samasta maasta. Koska kyseessä on maapaikka, lopullisen valinnan tekee Suomen Painiliitto, jos niin pitkälle edetään.

”Ei hyödytä riidellä, vaikka otellaan samasta paikasta”, Savolainen sanoo.

MM-kisoissa painissa on kymmenen sarjaa, mutta olympialaisissa ne on rajattu kuuteen.

Siksi kamppailu paikoista on kovaa, kun osa urheilijoista liikkuu olympiavuonna sarjasta toiseen. Savolaisella ei ole koskaan ollut ongelmia mahtua 97 kilon sarjaan.

Saman sarjan suomalaispainijoilla on muutakin yhteistä kuin sama laji. Kuosmanen toimii liikunta-aliupseerina Urheilukoulussa Santahaminassa.

Savolainen on aloittelemassa vuodenvaihteessa samassa työpaikassa, vaikka valintaa ei ole vielä virallisesti vahvistettu.

”Todennäköistä on, että pääsen, mutta mikään ei ole varmaa. Työ antaa mukavaa vastapainoa treenaamiseen ja saa vielä palkkaakin. Se on bonusta”, Savolainen sanoo.

Palkkatyö urheilemisen ohella tulee tarpeeseen, vaikka Savolainen nauttii opetus- ja kulttuuriministeriön 10 000 euron urheilija-apurahaa. Vuosi sitten apuraha oli 6 000 euroa, mutta hyvä menestys nosti sitä.

Savolainen on menestynyt myös sotilasurheilijana. Hän vapautui armeijasta lokakuussa, mutta ehti putsata pöydän Sotilasurheiluliiton Kamppailupäivillä Utin varuskunnassa Kouvolassa.

Savolainen osallistui jokaiseen kahdeksaan lajiin ja vei mestaruuden kreikkalais-roomalaisessa painissa, vapaapainissa, judossa, nyrkkeilyssä, lukkopainissa, vapaaottelussa, sisäsoudussa ja sotilaspenkkipunnerruksessa.

Sotilaspenkkipunnerrus eroaa tavallisesta siten, että siinä pidetään jalat ylhäällä. Tavallisessa penkkipunnerruksessa Savolaisen ennätys on 160 kiloa.

”Sotilaspenkkipunnerruksen tulosta en enää edes muista. Se ei ollut mikään järisyttävä.”


”On onnistumisen summa, kun menestyy.”

Lahden Ahkeraa edustava Savolainen muutti toissa kesänä Lahdesta Helsinkiin, jossa hän asuu pienessä yksiössään Tapaninvainiolla.

Runsas vuosi sitten Savolainen paini 19-vuotiaiden MM-kultaa Slovakiassa. Siellä Savolainen oli ylivoimainen – vastustajat saivat häneltä viidessä ottelussa vain kaksi pistettä.

Budapestin MM-finaalissa Savolainen menetti enemmän pisteitä kuin edellisessä MM-finaalissa.

”Kaikki ovat varmaan menneet jollain tasolla eteenpäin, mutta minä olin paremmassa kunnossa kuin muut. On onnistumisen summa, kun menestyy”, Savolainen sanoo.

Vuosi sitten Savolainen sai kaulaansa kultamitalin ja paksun mestaruusvyön. Molemmat roikkuvat yksiön ikkunan pielessä, jossa ne motivoivat Savolaista jokaiseen treenipäivään.

Alle 23-vuotiaiden mestaruudesta tuliaisena oli pelkkä mitali, ei vyötä.

”Vyö on hauska muisto kisoista”, Savolainen virnistää.

”Luen klassikoita. Ei ainakaan tule huteja.”

Tuoreen mestaruuden jälkeen Savolainen piti pientä treenitaukoa, mutta harjoittelee tämän viikon maajoukkueen kanssa Kuortaneella.

Matka­lukemisena on George Orwellin Vuonna 1984. Savolainen on lukumiehiä, kun sille päälle sattuu.

”Minulla on jaksoja, että tulee luettua välillä enemmän ja välillä vähemmän. Mietin, että Vuonna 1984 olisi hyvä lukaista. Luen klassikoita. Ei ainakaan tule huteja”, Savolainen naurahtaa.

Matkalukemista pitää hakea lisää, sillä ensi vuonna riittää arvokisoja. Aikuisten Euroopan mestaruudesta painitaan helmikuussa Roomassa. Siellä ei jaeta erikseen olympiapaikkoja.

Euroopan olympiakarsinta on maaliskuussa Budapestissä ja maailman karsinta vappuna Bulgariassa.

Jos missään noissa kisoissa ei aiemmin tärppää, marraskuussa 2020 Savolainen voi yrittää uusia alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden kotikisoissa Tampereella.

”Pitää olla kunnossa melkein koko vuosi. Nytkin on takana pitkä kausi. Ei ehdi paljon huilaamaan. Painin kanssa ei ole ollut ongelmia. Se asettuu nätisti kohdilleen.”


Themes
ICO