Finland

Asiantuntija kertoo ”todellisen superkikan” uunipellin putsaamiseen: ”Pinttynytkin lika lähtee”

Asiantuntija kertoo ”todellisen superkikan” uunipellin putsaamiseen: ”Pinttynytkin lika lähtee”

Teräshankaussientä voi asiantuntijankin mukaan käyttää uunipellin putsaamiseen, mutta ensin on kokeiltava muita keinoja.

Uuninpellin putsaukseen tarkoitetussa superkikassa käytetään apuna tuorekelmua ja uuninpuhdistusainetta.­

Kerroimme aiemmin tällä viikolla maalaiskotia Inkoossa asuttavasta Eijasta, jonka vanhaan uunipeltiin ei tepsinyt mikään puhdistusaine tai hellävarainen ekokikka.

Lopulta ratkaisu löytyi kotiin vahingossa tilatusta teräshankaussienestä. Mekaanisella hankauksella törkyisestä pellistä tuli kuin uusi – ja ilman pesuaineita.

Eipä tarvinnut sitäkään heittää pois!

Teräshankaussieni ei ollut jutun saamien kommenttien perusteella kaikille entuudestaan tuttu, eikä mikään ihme. Siivousvälineitä löytyy nykyään monenmoisia.

Koti puhtaaksi -yrityksen toimitusjohtaja Saana Tyni kertoo, että mekaanisia hankausvälineitä kannattaa hankkia kotiin vasta viimeisenä keinona, aivan kuten Eijakin oli tehnyt.

– Ensin kannattaa kokeilla pellin puhdistamista vaikka uuninpuhdistusaineella tai puhdistuskivellä. Jos nämä eivät auta, on mekaanisen puhdistuksen aika. On ekologisempaa ottaa riski naarmuuntumisesta kuin heittää pelti roskiin, Tyni muistuttaa.

Ensin kannattaa kokeilla pellin puhdistamista vaikka uuninpuhdistusaineella tai puhdistuskivellä. Jos nämä eivät auta, on mekaanisen puhdistuksen aika. On ekologisempaa ottaa riski naarmuuntumisesta kuin heittää pelti roskiin. Kuvassa teräshankaussieni.­

Ensisijaisena siivousmetodina mekaanista puhdistamista ei suositella, sillä hankaaminen voi naarmuttaa peltiä. Naarmuuntuneeseen pintaan tarttuu lika herkemmin, ja ruoka palaa siihen kiinni. Peltiä voi toki käyttää tämänkin jälkeen hyvin suojattuna.

Poikkeus on pelti, jossa on teflonpinta. Sitä ei tulisi käyttää, jos se naarmuuntuu. Siksi mekaaninen hankaus ei sovi teflonpinnoille.

Uuninpuhdistusainetta voi käyttää myös peltien putsaamiseen, mutta jotkut karttavat niitä niiden sisältämien myrkkyjen takia. Saana Tynin mielestä pellit voi kuitenkin aika ajoin putsata uuninpuhdistusainetta ja tuorekelmua käyttämällä.­

Teräshankaussieniä löytyy marketeista erilaisia. Tynin mukaan niiden käyttöperiaate on kuitenkin sama: oli kyseessä teräshankauspallo tai teräshankaussieni, joka muistuttaa ulkonäöltään paksua mikrokuituliinaa, niitä kannattaa käyttää varovaisesti.

– Ne perustuvat mekaaniseen hankaamiseen, jossa lika hangataan pois, kun taas puhdistusaineiden ajatus on, että lika pehmitetään, minkä jälkeen se on helppoa pyyhkäistä pois.

Uuninpuhdistusainetta ja tuorekelmua!

Uuninpuhdistusainetta voi käyttää myös peltien putsaamiseen, mutta jotkut karttavat niitä niiden sisältämien tujujen aineiden takia.

Tynin mielestä pellit voi kuitenkin aika ajoin putsata uuninpuhdistusainetta ja tuorekelmua käyttämällä.

– Kyseessä on todellinen superkikka. Siinä uuninpuhdistusainetta levitetään pellille, pelti kääritään yöksi tuorekelmuun ja pestään seuraavana päivänä. Pinttynytkin lika lähtee tiskiharjalla ja vedellä seuraavana päivänä, Tyni neuvoo.

Toinen hyvä vaihtoehto on puhdistuskiven käyttö, Tyni vinkkaa. Puhdistuskivi sisältää saippuaa, tehokkaita ionittomia pinta-aktiivisia aineita sekä tehoaineena hienojakoista kiillotusainetta.

– Puhdistuskiven käyttökin on mekaanista hankaamista, mutta se perustuu sekä puhdistusaineeseen että mekaaniseen hankaamiseen. Sillä kun pyörittelee varovaisesti, lopputulos on usein hyvä.

Uunipeltien putsaaminen ei lopulta ole niin vakavaa hommaa, sillä jos vanhaa ja huonoksi mennyttä peltiä ei saa puhtaaksi edes mekaanisella hankaamisella, voi sen heittää pois.

– Uunin kanssa onkin eri juttu. Siksi en suosittele mekaanista hankaamista uunin sisätilojen puhdistamiseen, Tyni sanoo.

Football news:

Sir Alex Ferguson: Fortunately, I was retired when I watched Liverpool play in the last two years
Well, Wayne Rooney is now a coach. It's great that we saw his career - and now we can remember everything
Neymar: There is a lot of envy and hatred in social networks. The real Neymar is known by friends, family and colleagues
Neymar: Thank God for the charisma. I have a gift to be different from the rest
Wayne Rooney: It's time to lead the younger generation. I had a great career
Lineker on Rooney: One of our greatest players. England would have won Euro 2004 had he not been injured
Chelsea will give Drinkwater the third rent - Kasimpasa. He has not played since February