Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Asuntolainat | Moni yksinhuoltaja kokee tulevansa sysätyksi syrjään hakiessaan pankista asunto­lainaa

Pankit arvioivat laina-asiakkaita maksukyvyn kautta, ja moni yksinhuoltaja kokee jäävänsä lainanhakijoiden joukossa varjoon.

Asiakkaat kokevat lainaneuvottelut pankkien kanssa hyvin eri tavoin perhemuodosta riippuen. Vahvimmilla ovat kahden aikuisen taloudet. Kuva:  Joonas Salo

Miltei puolet yksinhuoltajista kokee pankkien sysäävän heidät syrjään asuntolainaa hakiessaan, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Yhden aikuisen lapsitalouksissa asuvat vastaajat pitävät mahdollisuuksiaan asunnon ostamiseen muita huonompina. Vahvimmassa asemassa pankeilta asuntolainaa hakiessa ovat kyselyn mukaan kahden aikuisen talouksissa asuvat.

Selvityksen tilaaja on rahoitusyhtiö Bluestep Bank ja sen taustalla oleva kysely tehtiin helmikuussa, eli ennen nopeaa korkotason nousua.

Kokemukset voivat hyvinkin pitää paikkansa, mutta kyseessä tuskin ovat yksinhuoltajiin liittyvät asenteet, sanoo Suomen Pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas.

”Siihen liittyy varmasti muita taustalla olevia tekijöitä, kuten tulo- ja menotaso tai koulutus. Perinteiset pankit joutuvat tekemään asuntolainaa hakeville stressitestauksen varmistaakseen, että he pystyvät selviämään luoton takaisinmaksusta”, Raijas sanoo.

Nykyisin pankkien pitää testata asuntolainaa hakevan maksukyky kuuden prosentin korolla ja 25 prosentin laina-ajalla. Se on nykyiseenkin reilun 2,5 prosentin viitekorkoon nähden tiukempi.

”Jos ei pysty läpäisemään stressitestausta, pankin tulee evätä luottohakemus. Kun perheessä on vain yksi tulonsaaja, totta kai se vaikuttaa. Ongelma korostuu isommissa kaupungeissa, joissa haetaan isompia luottoja”, Raijas sanoo.

Yksinhuoltajat kokevat muita haasteellisemmaksi saada asuntolainaan liittyvää tapaamista pankin kanssa. Moni yksinhuoltaja myös toivoo pankeilta paremmin erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia lainoja. Tässäkin tilanteessa pankit tuijottavat numeroita.

”Pankit voivat jo etukäteen tehdä alustavan tiedustelun asiakkaan tilanteesta. Joskus näkee heti selvästi stressitestin perusteella, että asiakkaalla ei ole mahdollisuuksia saada lainaa”, Raijas sanoo.

Pankin ei silti pitäisi jättää näitäkään asiakkaita täysin syrjään.

”Hyvään asiakaspalveluun kuuluu, että pankki huomioisi asiakkaan eikä jätä tätä tylysti huomioimatta. Se ei ole hyvää palvelua.”

Raijaksen mukaan jokaisen asuntolainaa hakevan kannattaa kilpailuttaa pankkeja ja kysyä lainatarjouksia muualtakin kuin omasta pankista.

Pitää myös muistaa, että asuntolainaakin varten täytyy olla taskussa jonkin verran omia varoja. Valmius säästää rahaa etukäteen on lisäksi pankille hyvä viesti siitä, että pystyy selviytymään lainakustannuksista.

”Asunnonhankintaa ei voi lähteä tuosta noin vain tekemään ilman etukäteissäästöjä.”

Kyselyn mukaan yksinhuoltajat turvautuvat muita useammin lainaamaan rahaa läheisiltä tai muualta kuin perinteisistä pankeista. Raijaksen mukaan velkaa ottaessaan on hyvä muistaa, että perinteisten pankkien stressitestit ovat olemassa asiakkaan suojaksi.

”Stressitestissä tarkistetaan etukäteen, että asiakas on kykeneväinen suoriutumaan maksuista. Muiden kuin perinteisten pankkien korot ovat usein korkeampia ja muut ehdot epäedullisempia. Asiakkaan täytyy ottaa tarkasti selvää, mihin hän sitoutuu.”